Satler: Ova sedmica je šansa za BiH

GS
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Ako BiH dobije kandidatski status na sastanku evropskih lidera, to će biti zato da se pošalje pravi signal građanima, a ne zato što su političari nešto uradili, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Satler je poručio da je "postignut mali napredak u reformama, kao i da političari u BiH treba da pokažu evropskim političarima da su spremni da sprovedu reforme".

Na pitanje kako je Ukrajina dobila kandidatski status, a BiH nije, Satler je rekao da je "BiH aplicirala za članstvo prije sedam godina, postavljeni su uslovi, a učinjeno je malo".

- Istovremeno, dobili smo više pisama od Slovenije, Hrvatske koje žele da se pomogne BiH. To je i moj posao da zagovaram za BiH. Kandidatski status bi bio signal stanovništvu, ne nagrada političarima - naglasio je Satler.

Satler je podsjetio da će ove sedmice biti održan važan sastanak 27 članica EU i ministara, a tema će biti BiH.

- Ova sedmica je šansa za BiH. Jedno je traženje kandidatskog statusa, a sasvim drugo šta vi nudite EU. Bilo je nekog napretka, ali nedovoljno. Poruka političarima je da iskoriste vrijeme do izbora. Nadam se pozitivnim vijestima iz Brisela - rekao je Satl koji danas boravi u Banjaluci gdje je posjetio carinsku laboratoriju Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U Banjaluci je otvorio postavku "Mali sajam velikih mogućnosti" kojom Delegacija EU želi promosirati podršku privatnom sektoru i ekonomskom razvoju BiH. Radi se o postavci na otvorenom koja predstavlja 15 uspješnih kompanija iz BiH čije je poslovanje podržano sredstvima EU.

Šef delegacije EU posjetio je UIO BIH jer ta ustanova u skladu sa zahtjevima sEU provodi modernizaciju i unapređenje rada. UIO-u je isporučeno preko 1.000 novih laptopa i druge informatičke opreme, a dodatno je isporučena i laboratorijska oprema za carinu. Ukupna vrijednost nabavki iznosi 2,3 miliona evra.

Direktor UIO  BiH Miro Džakula kazao je da on nije za ideju Otvorenog Balkana, iako postoje razmišljanja o takvoj ideji. Dodao je da je Evropska komisija za granične prelaze u BiH uložila 35 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana