Sastav savjeta RAK-a sporan za opoziciju

Srna
Foto: Klix.ba

SARAJEVO - Opozicioni poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH smatraju da prijedlog Savjeta ministara za imenovanje Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) nije u skladu sa zakonom i da treba biti korigovan.

Posebnu reakciju izazvao je prijedlog da u Savjet RAK-a bude imenovan Vjekoslav Čerkez, za kojeg je rečeno da je zaposlen u „HT Eronetu”.

Šemsudin Mehmedović zatražio je da se odgodi izjašnjavanje kako bi Savjet ministara dostavio novi prijedlog umjesto Čerkeza, tražeći pri tom da to bude Bošnjak kako bi se ispoštovala nacionalna zastupljenost u institucijama BiH.

„Nedopustivo je da neko bude istovremeno i član regulatora i institucije koja je predmet regulacije, radi se o sukobu interesa”, ocijenio je Jasmin Emrić.

Ovaj stav dijeli i Mladen Bosić (SDS), koji smatra da nije samo Čerkez upitan sa stanovišta ispunjavanja uslova postavljenih konkusom.

Član ad hok komisije za izbor članova Savjeta RAK-a i poslanik SDP-a Jasmin Imamović rekao je da je na konkurs pristiglo 30-ak prijava i da je zadatak Komisije bio da boduje prijavljene i da prvih 14 imena dostavi Savjetu ministara, koji će od tog broja predložiti sedam.

Prema njegovim riječima, Komisija je na osnovu redoslijeda bodova sačinila listu sa po četiri Bošnjaka, Srbina i Hrvata i dva iz reda ostalih.

“Iz razmatranja su bile isključene prijave koje nisu bile kompletne”, rekao je Imamović i ocijenio da je Savjet miinistara trebalo da provjeri da li je neko od kandidata sa liste u sukobu interesa kako ovakav prijedlog ne bi bio predmet spora u Predstavničkom domu.

Predrag Kožul iz HDZ-a BiH smatra da Čerkez ni po čemu nije sporan i da se radi o stručnjaku iz oblasti kojom treba da se bavi Savjet RAK-a.

O prijedlogu za inenovanje Gorana Orašanina za predstavnika akademske zajednice u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije nije bilo rasprave.

Zainteresovanih poslanika za diskusiju nije bilo ni za raspravu za davanje saglasnosti za ratifikaciju Međunarodnog sporazuma između BiH i EU o učešću BiH u programu „Građani, jednakost, prava i vrijednosti”.

Bosić je tokom rasprave o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grantu Povjereničkog fonda

za Projekat jačanja pripravnosti i reagovanja na vanredne situacije između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj ukazao da Brčko distrikt ovim sporazumom ne dobija grant sredstva.

“Brčko distrikt je mali sastavni dio BiH koje ima odvojeno zdravstvo i neprihatljvo je da se na ovaj način tretira dio građana”, rekao je Bosić te zatražio povlačenje prijedloga ovog sporazuma jer je riječ o pitanju uvažavanja svih građana na teritoriji BiH.

Ovim je icrpljena rasprava o svim tačkama dnevnog reda, nakon čega će uslijediti glasanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana