Sastali se hrvatski ambasador u BiH i potredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda

G.S.
Sastali se hrvatski ambasador u BiH i potredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda

BANjALUKA - Hrvatski ambasador u BiH, Ivan Sabolić, i generalni konzul u Banjauci, Zoran Piličić razgovarali su danas s novoizabranim potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem o ukupnom stanju u BiH, a posebno o statusu Hrvata u Srpskoj.

Kako se navodi u saopštenju iz Pranjićeve kancelarije, Pranjić i hrvatske diplomate u BiH razgovarali su o svim temama bitnim za međudržavne odnose te o pitanjima održivog razvoja i povratka prognanih i izbjeglih osoba.

Izrazili su očekivanje kako će proces uspostave vlasti na svim nivoima biti dovršen što prije kako bi se moglo nastaviti s razvojnim projektima i aktivnostima važnima za evropski put BiH. 

Pranjić je ambasadoru Saboliću i konzulu Piličiću zahvalio na djelovanju i podršci u učvršćivanju saradnje Hrvatske i BiH i boljoj povezanosti hrvatskog naroda.

Potpredsjednici Republike Srpske imaju krajnje ograničene ovlasti

Pranjić, koji je ujedno predsjednik banjalučkog odbora HDZ-a BiH, izabran je za potpredsjednika Srpske iz reda Hrvata na izborima 2. oktobra, na kojima je za njega glasalo 1.966 birača pa je s nešto više od stotinu glasova prednosti pobijedio nezavisnog kandidata za tu dužnost, Ivana Begića.

Drugi potpredsjednik Srpske je iz reda Bošnjaka i na toj je poziciji sada Ćamil Duraković, koji je izabran kao nezavisni kandidat. Potredsjednici  imaju krajnje ograničene vlasti, a sva stvarna moć u rukama je predsjednika entiteta, prenosi "index".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana