Saši Lukiću zamjenski mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH

Srna
Saši Lukiću zamjenski mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH

SARAJEVO- Centralna izborna komisija (CIK) dodijelila je danas mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH iz reda srpskog naroda Saši Lukiću (SDA), koji će zamijeniti Igora Stojanovića (SDP), izabranog za potpredsjednika FBiH.

Protiv donošenja ove odluke bio je član CIK-a Vlado Rogić, koji je smatrao da je mandat trebalo da bude dodijeljen nekome sa liste srpskog naroda iz Livanjskog kantona, a ne iz Skupštine Kantona Sarajevo.

Rogić je obrazložio da je CIK već jednom dodijelio mandat u Domu naroda Parlamenta FBiH po kriterijumu najvećeg broja stanovnika konstitutivnog naroda.

U ovom slučaju, istakao je Rogić, mandat je trebalo dodijeliti po kriterijumu najvećeg broja osvojenih glasova jednog od kandidata sa liste konstitutivnog naroda u FBiH.

-Na taj način bi bio dodijeljen nekome sa liste srpskog naroda iz Livanjskog kantona i zato ne mogu podržati ovakvu odluku - rekao je Rogić tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

Rogić je istakao da ovaj slučaj pokazuje mane Izbornog zakona, koji je prevaziđen, te ocijenio da treba donijeti novi - po kojem će biti taksativno navedeno kome se u ovom slučaju dodjeljuje mandat.

-Imamo situaciju da CIK ima diskreciono pravo da dodijeli mandat, a to se može raditi samo na temelju Izbornog zakona BiH. Ovo nije jedina praznina koju imamo u Izbornom zakonu -  naveo je Rogić.

On je ukazao da na ovu odluku CIK-a postoji mogućnost žalbe, ocjenjujući da će biti interesantno kako će u tom slučaju postupiti Sud BiH.

Član CIK-a Vanja Bjelica Prutina navela je da je Izborni zakon prevaziđen i da ga treba mijenjati, ali i da je CIK usvojio kriterijume po kojima se dodjeljuju zamjenski mandati, zbog čega su članovi Komisije dužni da ih primjenjuju.

-Dok su ovi kriterijumi na snazi treba ih primjenjivati - smatra Prutina.

Član CIK-a Željko Bakalar saglasan je da je CIK dužan da primjenjuje propise koji su na snazi, te naglasio da su oni mogli biti bolje kreirani, kao i da bi trebalo da budu napravljene korekcije kako bi teritorijalna zastupljenost delegata bila pravednija.

CIK je danas prihvatio i ostavku Denisa Šulića na mandat u Narodnoj Skupštini Republike Srpske, te mandat dodijelio sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste SNSD-a Saši Dragiću.

Osim toga, prihvaćena je i ostavka Mustafe Ružnića u Skupštini Unsko-sanskog kantona i mandat dodijeljen Irmi Fatkić, a zbog smrti gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića najavljeni su prijevremeni izbori u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana