Saša Stevanović za "Glas": Srpska ima šansu na svjetskim tržištima

Anita Janković Rečević
Saša Stevanović za "Glas": Srpska ima šansu na svjetskim tržištima

Recesija, inflacija i poremećaji u globalnim lancima snabdijevanja šansa su da na stranim tržištima testiramo znanje, profitiramo i profilišemo Srpsku, ali takva ulaganja moraju biti zasnovana na analizama, a ne da idemo grlom u jagode, jer se radi o imovini građana Republike čiji interes mora da bude na prvom mjestu.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) Saša Stevanović, navodeći da su na tržištu konstantno prisutne nove ideje i da organizacija na čijem je čelu osjeća obavezu da to prenese na cijelo društvo.

- Jedni smo od rijetkih koji u ovom trenutku imaju iskustva sa inostranim tržištem. Ta iskustva moramo podijeliti sa akademskom zajednicom, javnošću... Moramo promovisati i podsticati pozitivne priče, jednako kao i one loše, jer samo na taj način možemo naučiti lekcije i ostaviti nešto generacijama koje dolaze - rekao je Stevanović.

GLAS: Borba sa inflacijom dugo traje, recesija pogađa najrazvijenije zemlje EU. Koliko je teško poslovati u takvim okolnostima?

STEVANOVIĆ: Kriza je šansa. U doba korone smo recimo investirali u inostranstvo i možda je tada trebalo da budemo hrabriji jer je naša prva kupovina na ino-tržištu bila 40.000 KM što je investicija vrijedna 0,01 odsto u odnosu na vrijednost imovine fonda. S druge strane, teško je uložiti domaću imovinu koja je od svih građana, jer u inostranstvu nikada ne znate šta vas čeka, ali na stranom tržištu kapitala koje je daleko, daleko razvijenije od našeg moramo biti prisutniji, s tim da to za sada budu investicije od kojih nas neće zaboljeti glava.

GLAS: Krajem prošle godine imenovani ste na čelo PREF-a. Kakvi su planovi za dalje poslovanje i koji su najvažniji ciljevi u ovoj godini?

STEVANOVIĆ: Cilj je uvećati imovinu i isplatiti dividendu. Imamo ideja, ali nismo privatni fond i moramo dogovarati sa osnivačem, Vladom RS i upravom sve što planiramo raditi. Ulagaćemo i dalje dominantno u domaće hartije od vrijednosti jer tu nema rizika. Vjerovatnoća da država ne izmiri svoje obaveze u ovom trenutku ravna je nuli. Tim na čijem sam čelu, traži i nove izazove. Moramo pratiti globalne trendove, jer se na svjetskom tržištu dešavaju interesantne stvari.

Nijedna odluka se neće donijeti na prečac, već kroz analize, ali moramo brže reagovati, ne smijemo zakasniti. Brže donošenje odluka jeste jedan od ciljeva.

GLAS: Kolika je bila vrijednost imovine PREF-a na kraju prošle godine i koliko je uvećana u odnosu na kraj 2022. godine?

STEVANOVIĆ: Ukupna imovina kojom PREF upravlja iznosila je 297 miliona i za 3,4 miliona KM je veća nego godinu ranije. Najviše smo investirali u domaće obveznice i te odluke nisu donesene na emocijama već na analizama. PREF trenutno ima više od 100 miliona KM u državnim hartijama od vrijednosti i analize pokazuju da bi njihova vrijednost u budućnosti mogla rasti, jer cijeli svijet očekuje pad kamata i smirivanje inflacije. Posljedica toga biće rast vrijednosti državnih obveznica.

GLAS: Šta je doprinijelo dobrim poslovnim rezultatima?

STEVANOVIĆ: Najveći rast u prošloj godini bilježimo investicijama u elektroprivredu. “Elektroprivreda” je najavila isplatu dividende u dva privredna društva iz tog sistema što je rezultiralo rastom vrijednosti tih kompanija, a samim tim i vrijednost naših akcija u sistemu elektroprivrede je uvećana, plus je imovina atraktivnija. Nadamo se da će tako biti i u budućnosti jer energetika i elektroprivreda su naš, možda najveći resurs. Dvadeset prvi vijek jeste vijek energije i novih ideja. Energiju imamo, to je dobra startna pozicija.

GLAS: Koliko ste novca od dividende lani isplatili osnivaču PREF-a, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS?

STEVANOVIĆ: Pet miliona KM lani, a otkako postojimo više od 70 miliona maraka. Ako uzmemo u obzir da je trenutna imovina blizu 300 miliona KM, možemo reći da smo od 280 miliona KM, sa koliko smo u početku raspolagali, kroz dosadašnje poslovanje imovinu uvećali, a četvrtinu imovine vratili osnivaču.

Štednja za starost

GLAS: PREF je suosnivač Društva za upravljanje Evropskim dobrovoljnim penzijskim fondom. Kako posluje to društvo?

STEVANOVIĆ: Svi raspoloživi podaci prije svega visina depozita, ali i investicije u građevinarstvu pokazuju da postoji ogroman potencijal i da građani imaju novac, ali iz nekog razloga ne žele da ga ulažu kako bi imali veću penziju. Više od 90 odsto članova EPF-a je iz javnog sektora, ne znamo zbog čega radnici iz privatnog sektora ne ulažu više. Da li je razlog nepovjerenje, neznanje, loša reklama ili nešto drugo. Ovaj vid dugoročne štednje moramo učiniti atraktivnijim kako u investicionom dijelu, tako i većom dostupnošću privatnim poslodavcima. Tražićemo model koji bi uključio što više ljudi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana