Šarović: Informacija o popisu biće proslijeđena parlamentu

Srna
Šarović: Informacija o popisu biće proslijeđena parlamentu

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da Savjet ministara BiH danas nije glasao o informaciji o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, jer je konstatovano da ona samo može da bude proslijeđena parlamentu BiH.

Informaciju je na sjednici Savjeta ministara predstavio direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić.


"Sugerisao sam više puta Jukiću da povuče Odluku o programu obrade podataka i danas sam iznio kritiku Odluke. Savjet ministara nije odgovoran za ovu situaciju. Odluka nije u skladu sa zakonom. Rekao sam danas da je najbolje da povuče svoju odluku", rekao je Šarović novinarima nakon sjednice.

On je najavio da će i dalje biti osporavana ova odluka i dodao da se to može učiniti pred više institucija.

"U potpunosti sam siguran da će biti pokrenut taj postupak. Savjet ministara ne može Odluku staviti van snage, ali može doći do pravnog osporavanja Odluke pred pravnim institucijama - Ustavnim sudom ili Sudom BiH", pojasnio je on.

Šarović je podsjetio da je Jukić ranije tražio od Savjeta ministara produženje roka za objavljivanje rezultata popisa, potom dao izjavu u Tužilaštvu BiH u vezi sa popisom, a nakon toga je odustao od zahtjeva prema Savjetu ministara.

"Vršen je pritisak na njega tokom ovog procesa, na šta ukazuje da je za nekoliko dana odustao od zahtjeva prema Savjetu ministara. On nije imao pravo da donese odluku sam. Ja imam svoje mišljenje i izražavam sumnju u čitav proces, jer je jednostranom odlukom narušen kredibilitet samog popisa", dodao je on.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović smatra da nije bilo potrebe za sazivanjem hitne sjednice Predstavničkog doma, te da je Jukić na sjednici potvrdio da je odluku donio isključivo u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, u skladu sa Zakonom o statistici BiH i u skladu sa preporukama IMO tima.

"Smatram da je to određena vrsta pritiska na Agenciju za statistiku BiH i na direktora Agencije. Agencija je bez bilo kakvih političkih pritisaka donijela ono što joj je zakonom propisana procedura, a to je jedinstven program obrade popisa stanovništva", rekao je Osmanović, koji je i koordinator Centralnog popisnog biroa.

On je istakao važnost potvrde Jukića da će biti ispoštovan rok za objavljivanje podataka popisa stanovništva u BiH.

Jukić je danas na sjednici Savjeta ministara BiH predstavio informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Informacija je, prema njegovim riječima, sadržana na sedam stranica, a dostavljeno je i nekoliko desetina stranica priloga.

"Ono što je i dalje ostalo interesantno jeste da se osporavaju legitimnost i legalnost odluke", rekao je Jukić.

On je ponovio svoju tvrdnju da je odluka o jedinstvenom programu obrade podataka, koju je donio bez saglasnosti entiteta, u skladu sa zakonima BiH i međunarodnim standardima, te da uvažava preporuke Međunarodne posmatračke misije /IMO/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana