Sarajlije se naoružavaju: Pomama za oružanim listovima drastično povećana

GS
Sarajlije se naoružavaju: Pomama za oružanim listovima drastično povećana

SARAJEVO - U Kantonu Sarajevo u posljednje tri godine rapidno je porasla potražnja za dobijanjem dozvole za vatreno oružje, odnosno izdavanjem oružanog lista.

Zaključno sa prošlom godinom, gotovo je utrostručena potražnja za ovim “komadom papira”.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), do kojih je došao portal Radiosarajevo.ba, 2019. godine fizičkim licima izdata su 874 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 942 oružna lista.

Interesovanje za oružjem počinje sa pandemijom, 2020. godine, kada je fizičkim licima izdato 1.418 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 1.320 oružnih listova, a već godinu kasnije, ti brojevi iznosili su 1.638, odnosno 1.602.

Prava pomama uslijedila je prošle godine, kada je izdato 2.268 odobrenja za nabavku vatrenog oružja i 2.057 oružnih listova.

Međutim, ovaj fenomen nije bio prisutan samo u Sarajevu, odnosno u BiH. Slična situacija je zabilježena i u Evropskoj uniji, pa i Americi. U SAD je pojavom koronavirusa porasla potražnja za oružjem. Amerikanci su 2020. godine objavili da je čak 3,7 miliona građana predalo zahtjev za tzv. “pozadinskom provjerom”, odnosno provjerom imaju li pravo na kupovinu oružja.

Dok nacije, poput Amerikanaca, bez pola muke nabavljaju oružje, stanovnici BiH se moraju dobro “oznojiti”. I - platiti. Postupak dobijanja odobrenja za nabavljanje vatrenog oružja i izdavanje oružnog lista regulisan je u skladu sa Zakonom.

Ko može dobiti dozvolu

Oružje iz kategorije B se može nabavljati samo na osnovu odobrenja nadležne policijske uprave, a odobrenje će biti izdato samo u slučaju ispunjenja opštih i posebnih uslova.

Opšti uslovi su da ima opravdan razlog za nabavljanje oružja, da je lice navršilo 21 godinu života, da nije pravosnažno osuđeno za krivično djelo. Izuzetak je ukoliko je osuđen za krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja iz nehata koje za posljedicu ima povredu ili materijalnu štetu, odnosno za krivična djela u državi čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište ili boravište.

Takođe, osoba koja aplicira, između ostalog, mora ispunjavati i uslov da protiv njega u BiH nije potvrđena optužnica, niti da se vodi krivična istraga ili krivični postupak. Takva osoba u posljednje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja ne smije biti kažnjavana za prekršaj protiv javnog reda i mira s obilježjem nasilja.

Navedeno je i da ne smiju postojati druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno, a naročito - češće i prekomjerno uživanje alkohola, uživanje narkotičkih sredstava ili drugih omamljujućih sredstava, disciplinske povrede propisa o lovstvu i sportskom streljaštvu, kao i druge okolnosti koje lice čine nepodobnim za posjedovanje oružja.

Kada se radi o posebnim uslovima, prije svega se misli da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je lice sposobno za držanje i nošenje oružja i da raspolaže tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem, te da poznaje propise koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja.

Šta kaže crna statistika

U BiH su prošle godine počinjena 33 ubistva, a među žrtvama su i tri bebe.

- Nadležna policijska uprava ovlaštena je u svako doba provjeriti ispunjavanje zakonskih uslova kod lica kojem je izdat oružni list za nabavljanje, držanje i nošenje oružja, ako sazna za okolnosti koje dovode u sumnju dalje ispunjavanje tih uslova - pojašnjavaju iz MUP-a KS.

Drugim riječima, oružni list može biti oduzet u slučaju da se prekrše spomenuti opšti uslovi.

- Nakon prijema rješenja kojim se odobrava nabavka vatrenog oružja, a koje važi šest mjeseci od izdavanja, fizičko lice u roku od osam dana od dana nabavljanja oružja, podnosi pisani zahtjev za registrovanje oružja i izdavanje oružnog lista nadležnoj Upravi policije - naveli su iz MUP-a KS u odgovoru na upit portala Radiosarajevo.ba.

Svrha nabavke oružja

Pored svega navedenog u policiji pitaju i za razlog nabavljanja oružja.

- Fizičko lice ima opravdan razlog za nabavljanje oružja ukoliko želi oružje nabaviti u svrhu lične bezbjednosti, lova, sporta ili kolekcionarstva. Takođe, ima opravdan razlog za nabavljanje oružja u svrhu lične bezbjednosti, ukoliko učini vjerovatnim da bi mu mogla biti ugrožena lična sigurnost ili zbog drugih okolnosti - navode iz MUP-a KS.

Takođe, fizičko lice ima opravdan razlog za nabavljanje lovačkog oružja ukoliko je član lovačke organizacije i ukoliko ima položen lovački ispit što dokazuje uvjerenjem o članstvu u lovačkom društvu, članskom knjižicom i uvjerenjem o položenom lovačkom ispitu. Odobrenje za nabavljanje lovačkog oružja može se izdati i sportskim streljačkim organizacijama i njenim članovima radi upražnjavanja streljačkog sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana