Sarajevski MUP odbio zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup "Srpska pred sudom"

G.S.
Sarajevski MUP odbio zahtjev da se ispred Tužilaštva BiH održi skup "Srpska pred sudom"

SARAJEVO - Sarajevska policija zabranila je održavanje protesta Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ u petak, 1. septembra, ispred Suda i Tužilaštva BiH zbog neispunjavanja formalnih uslova i iz bezbjednosnih razloga, saopšteno je iz kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/.

Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa "nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu", navodi se u saopštenju.

Odluku o zabrani donijela je Policijska uprava Novi Grad rješavajući po zahtjevu Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH za održavanje javnog skupa ispred Suda i Tužilaštva BiH.

Iz kantonalnog MUP-a su naveli da podnosilac zahtjeva nije ispunio obaveze propisane Zakonom o javnom okupljanju koje se, između ostalog, ogledaju u nepreduzimanju naloženih dodatnih mjera na zahtjev nadležnog policijskog organa.

U skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa, navedeno je u saopštenju.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović podnio je u četvrtak, 24. avgusta, zahtjev za održavanje mirnog skupa 1. septembra ispred zgrade Tužilaštva BiH zbog političke optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.  

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana