Sarajevo mora da razmotri stav RS

Željka Domazet, Marijana Miljić
Sarajevo mora da razmotri stav RS

Banjaluka, Sarajevo - Specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je da je ugovor o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope veoma važan i pozvao sve u BiH da pokušaju riješiti nesuglasice u vezi s tim što je prije moguće.

- Sve se svodi na to kako da dođete do zajedničkog stava. U suštini to je unutrašnje pitanje za BiH i naravno da i entiteti treba da budu uključeni u taj proces. Kada to kažem, to uključuje i RS i mislim da je to svima jasno i da oko toga nema spora - kazao je Vigemark za "Glas Srpske".

BiH jedina od zemalja u regionu u srijedu na samitu čelnika zemalja zapadnog Balkana i visokih zvaničnika EU u Trstu nije potpisala ugovor o transportnoj zajednici. Savjet ministara nije prihvatio prijedlog ugovora zbog protivljenja ministara iz Srpske koji su svoj stav objasnili negativnim mišljenjem Vlade RS. Uslov Vlade RS je da Savjet ministara usvoji zaključak kojim će biti utvrđeno da tri nadležna ministarstva učestvuju u definisanju stavova i njihovom predstavljanju u ime BiH po sistemu rotacije u okviru sekretarijata transportne zajednice.

- Sporazum su utvrdili EU i BiH još u februaru i nakon toga je trebalo da uslijedi period internih konsultacija u BiH. Meni se čini da je to bilo sasvim dovoljno vremena da ovo pitanje, odnosno primjedbe budu riješeni. Pomalo je i sramotno da BiH nije bila u prilici da potpiše ovaj ugovor koji je važan jer transportna zajednica unapređuje cijeli sektor transporta, ne samo unutar regije nego i sa EU, te omogućava i dodatne investicije - rekao je Vigemark.

Vlada RS je tada uputila svoje primjedbe u Savjet ministara, ali ih on nije razmotrio kako bi bile otvorene konsultacije o spornim pitanjima. Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je da je bilo planirano da u ponedjeljak u organizaciji Evropske komisije u Sarajevu bude održan sastanak o transportnoj politici, ali da je on otkazan.

- Vlada RS više ne razmatra druge opcije. Sve što je predviđeno sporazumom mi smo prihvatili. Naša je unutrašnja stvar kako će to da funkcioniše. Sasvim je korektan zaključak Vlade RS o rotaciji kako bismo kontrolisali čitav proces uz prethodni dogovor tri ministra - kazao je Trninić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da su stavovi RS neprihvatljivi, a ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ocijenio je da je zaključak Vlade RS pozitivan signal i da otvara put za konačno pristupanje BiH transportnoj zajednici.

- Zaključak Vlade RS u potpunosti je na tragu mog prijedloga da tekst ugovora bude usvojen bez izmjena, uz zaključak da tri ministra zadužena za oblast transporta u Savjetu ministara BiH, Vladi RS i Vladi FBiH koordinišu aktivnosti i usaglašavaju stavove tokom primjene ugovora u skladu sa ustavnim nadležnostima - naveo je Crnadak.

Dodik: RS ništa ne blokira

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da Srpska ništa ne blokira, niti se suprotstavlja ugovoru, već odnosima u BiH.

- Mora da se uvažava činjenica da je i RS nadležna za to. Ako hoće odluke koje izlaze iz BiH, onda moraju da uvaže činjenicu da je RS nadležna za to i da tri ministra treba da čine kvorum za donošenje odluke o tome koje će stavove zastupati u transportnoj zajednici i da se rotiraju, a ne da se ostavi neodgovornim ljudima iz Savjeta ministara da o tome odlučuju - istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana