Sarajevo bi da zadrži strane sudije do ulaska u EU

Veljko Zeljković
Sarajevo bi da zadrži strane sudije do ulaska u EU

SARAJEVO - Sve političke stranke koje participiraju u vlasti na nivou BiH, manje-više su za odlazak inostranih sudija iz Ustavnog suda BiH, ali se koplja lome oko toga kada bi oni trebalo i da odu, u nekoj bliskoj budućnosti ili tek kada se BiH nađe pred vratima EU.

Kaže ovo za “Glas Srpske” ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović, navodeći kako je stav Srpske jasan, da to mora biti u najkraćem mogućem roku.

- Kada je riječ o zakonu o Ustavnom sudu BiH usaglasili smo koji bi to odnos domaćih sudija trebalo da bude te je jedino sporno ostalo pitanje u vezi sa inostranim sudijama, u kom roku bi oni trebali otići, odnosno koji bi to bio prelazni rok, nakon kog bi se u ovu instituciju birale isključivo domaće sudije. Podsjetio bih da su zakonski, odnosno ustavni osnovi za njihov odlazak bili već nakon prvih pet godina od njihovog prvog imenovanja u ovu pravosudnu instituciju. To znači da već 20 i kusur godina imamo pravni osnov za donošenje ovog zakona - istakao je Bukejlović.

Ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković kaže da je za odlazak inostranih sudija, ali i da bi to trebalo uraditi tek kada se BiH nađe pred vratima Evropske unije.

- Ukoliko bi se to dogodilo prije, to bi destabilizovalo domaći pravosudni sistem. Razgovaramo u vezi sa tim i čini mi se da sve ide u mnogo boljem pravcu. Tajming nam je do 30/31. ovog mjeseca. Ali đavo je u detaljima. Sada moramo raspravljati o detaljima i vrijeme je da se oni peglaju. Moramo praviti kompromise kako bi došli do rješenja koji su krucijalni za BiH. Još uvijek ima inata sa obje strane i tema o kojima se ne slažemo, ali treba razgovarati - poručio je Konaković.

Ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza kaže da bi BiH trebalo da uđe u Evropsku uniju bez inostranih sudija u Ustavnom sudu, navodeći da nezvanična statistika govori da više od 99,1 odsto odluka u ovoj pravosudnoj instituciji donose domaće sudije, a samo 0,9 odsto odluka se donosi sa međunarodnim sudijama, koje su “po pravilu teške”.

Govoreći o ovom zakonu Bunoza kaže i da je proširena radna grupa koja radi na njegovoj pripremi i izradi, te da su na tri dosadašnja sastanka poprilično približeni međusobni stavovi, ali da i dalje postoje različita mišljenja kada je riječ o ključnim stvarima, kao što je pomenuti status međunarodnih sudija.

- Želim čuti i struku i kolege iz parlamenta, jer je bitno da imamo zakon koji će proći u parlamentarnoj proceduri i kojim će BiH napredovati, a za to moramo imati konsenzus u Savjetu ministara i iz tih razloga nismo završili nacrt tog zakona - pojasnio je Bunoza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana