Samovolja Lagumdžije i Suljagića prelila čašu

Veljko Zeljković
Samovolja Lagumdžije i Suljagića prelila čašu

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija i direktor Sekretarijata ovog pravosudnog tijela Admir Suljagić privatizovali su ovo tijelo, pretvorili ga u instituciju jednog, odnosno dva čovjeka, sprovodeći uskostranačku politiku i na sve načine onemogućavajući normalan rad ostalim članovima VSTS-a.

Istakao je ovo izvor “Glas Srpske” kom su poznata sva dešavanja u ovoj pravosudnoj instituciji, a komentarišući i objašnjavajući jučerašnju ostavku Biljane Simeunović na mjesto potpredsjednika VSTS-a.

- Mislim da joj je sve dozlogrdilo, o čemu svjedoče i izjave njenih kolega, koje su je podržale. Otkako je Lagumdžija na čelu ove institucije, on svjesno, zajedno sa Suljagićem, opstruiše rad ostalih članova zaobilazeći zakone i predviđene procedure, ali i mišljenja i stavove ostalih članova savjeta. Mislim da joj je prekipjelo nakon pisma koje je Lagumdžija, a mimo znanja ostalih članova VSTS-a, poslao na adresu OHR-a, žaleći se na usvajanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u u prvom čitanju. Mislim da joj je to bila posljednja kap, jer je i to bilo otvoreno pokazivanje samovolje Lagumdžije i nipodaštavanje ove institucije i ostalih članova ovog tijela. Šta je on uopšte tražio od Kristijana Šmita, da li da nametne zakon kakav priželjkuje i društvo koje on predstavlja - navodi naš izvor dodajući kako se toj samovolji konačno mora stati u kraj.

Kako kaže, da je ovaj posljednji potez Lagumdžije, pisanje pisma Šmitu, vjerovatno bio samo dodatni okidač za ostavku Simeunovićeve, može se zaključiti i iz izjava člana VSTS-a Davora Martinovića koji se zapitao u čije ime je predsjednik VSTS-a pisao OHR-u i razgovarao sa Šmitom, da li u svoje lično ili u ime ove pravosudne institucije.

- Martinović se zapitao li je VSTS pravosudna institucija u kojoj se samo sjedi ili se radi u nekoj obavještajnoj službi. On smatra i da, ako je Lagumdžija u tom pismu zastupao VSTS, morao je da pita i ostale članove da li su saglasni s tim. On to, koliko mi je poznato, nije uradio - navodi izvor “Glasa Srpske”.

Simeunovićeva, koja je iz reda srpskog naroda, ostavku je juče podnijela pisanim putem, objašnjavajući da to čini jer nije u mogućnosti da obavlja poslove potpredsjednika VSTS-a. Kako je pojasnila, na taj korak se odlučila jer joj je njen normalan rad onemogućavao Suljagić, a podržavao ga je Lagumdžija. Poručila je i da ima dovoljno staža u pravosuđu i ličnog integriteta da ne pristaje da bude poslušni službenik ili projektno osoblje Sekretarijata, odnosno direktora.

Ovaj njen čin juče su podržali i pomenuti Martinović, koji je tim povodom istakao da mu je drago što je ona javno progovorila i rekla “popu pop, bobu bob”, poručujući da VSTS ne može i ne smije biti institucija jednog lica. Slično mišljenje iznio je i njegov kolega Sanin Bogunić, poručujući kako je rad VSTS-a prepušten ljudima koji za to nisu kompetentni, otvoreno kritikujući Lagumdžiju.

Do zaključenja ovog broja “Glasa” nismo uspjeli dobiti komentar Simeunovićeve, čija će ostavka sigurno u narednim danima biti predmet mnogobrojnih rasprava o tome u šta se VSTS pretvorio otkako mu predsjedava Halil Lagumdžija i njime “upravlja” Admir Suljagić.

Prozvana strana

Na upućene prozivke oglasio se i predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija, navodeći kako je iznenađen ostavkom Simeunovićeve, te da mu je žao što se to desilo. Rekao je i da se nikada nije pokušavao bilo kome nametnuti kao šef ili sugerisati donošenje odluka. Na kraju je poručio i kako je protiv juče usvojenog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTS-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana