Samo pet opština bez kredita

Dragana Orlović
Samo pet opština bez kredita

BANjALUKA - Zaduženost opština i gradova u Republici Srpskoj na kraju maja ove godine iznosila je 359,1 milion maraka, što je za 31,4 miliona maraka više u odnosu na isti period prošle godine.

Potvrđeno je ovo "Glasu Srpske" u Ministarstvu finansija RS.

Od ukupno 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, njih samo pet, kako pokazuju najnovije evidencije ovog ministarstva, mogu se pohvaliti da su bez kredita.

- Jedinice lokalne samouprave koje nemaju direktnih kreditnih zaduženja su Čelinac, Petrovac/Drinić, Istočni Drvar, Istočni Mostar i Rudo - naveli su u Ministarstvu finansija RS.

Načelnica Istočnog Drvara Milka Ivanković kaže da su se na razne načine borili da bi vlastitim sredstvima uspjeli da se finansiraju.

Uspjeli su, kako kaže, pribaviti i nekoliko projekata za razvoj lokalne zajednice, što im je u velikoj mjeri olakšalo normalno funkcionisanje.

- Međutim, ova pandemija na nas se u velikoj mjeri negativno odrazila. Tu su i prisutne poteškoće sa prihodima od javnog preduzeća "Šume RS", koji znaju kasniti i do godinu i po, zbog čega ne možemo garantovati da u idućem periodu nećemo morati posegnuti za nekim kreditom - navela je Ivankovićeva.

Slična situacija je i u Čelnicu, čiji načelnik Vlado Gligorić kaže da je pandemija ostavila najviše posljedice na punjenje budžeta ove lokalne zajednice.

- Imamo od ranije kredit od 1,8 miliona maraka, koji je u fazi otplate, a uzet je da bismo platili sanaciju štete od poplava nastale 2014. u infrastrukturi. Tu je i jedan dugoročni kredit, koji je još u grejs periodu, namijenjen za rješavanje problema sa vodosnabdijevanjem i kanalizacijom. Riječ je o kreditu od tri miliona, od kojeg je do sada realizovano milion maraka. U principu ta dva kredita, od kojih je jedan u fazi otplate, a drugi u fazi grejs perioda, predstavljaju trećinu realizovanih sredstava - naveo je Gligorić.

Da je pandemija imala negativne efekte na gotovo sve lokalne zajednice, pa ih tako i "gurnula" u zaduženja, smatra i ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

- Tokom pandemije registrovan je u stvari pad priliva od PDV-a u budžetu, iz kojeg se servisiraju sve međunarodne obaveze, entiteti i naravno opštine pa su mnogi primorani da se kreditno zadužuju da bi mogli izvršavati svoje obaveze prema građanima - zaključuje Pavlović.

Prijedor

Odbornici Skupštine grada Prijedora razmatraće danas prijedlog kreditnog zaduženja od 20 miliona maraka. Od tog iznosa 13,1 milion namijenjen je za refinansiranje postojećih kreditnih obaveza, a 6,8 miliona za realizaciju kapitalnih projekata grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana