Samo deset načelnika ne lovi novi mandat

Marijana Miljić Bjelovuk
Samo deset načelnika ne lovi novi mandat

BANjALUKA - Od 64 načelnika i gradonačelnika u Republici Srpskoj svega njih 10 ne juri novi mandat na predstojećim lokalnim izborima koji će biti održani u oktobru.

Među njima je kada se podvuče crta ispod ovjerenih kandidatskih lista Centralne izborne komisije BiH jedan gradonačelnik i deset načelnika.

Svi gradonačelnici u Srpskoj žele da ostanu na čelu gradova u Republici, osim prvog čovjeka Dervente Milorada Simića, koji nakon pet mandata više nije u konkurenciji za prvog čovjeka te lokalne zajednice.

Kandidat na predstojećim lokalnim izborima u Srpskoj nije ni prvi čovjek Krupe na Uni, Mladen Kljajić koji je na čelu te lokalne zajednice do sada proveo dva mandata, ali ni Radenko Reljić iz Kozarske Dubice, koji je takođe osam godina proveo na čelu te opštine.

Takođe, ni ime Radojice Ćelića, aktuelnog načelnika Stanara, neće se naći na glasačkim listićima. On je 2020. godine izabran za prvog čovjeka te lokalne zajednice.

Pored njih novi mandat ne juri ni trenutno načelnik Srebrenice Mladen Grujić, koji je prvi put na lokalnim izborima 2016. godine izabran za načelnika te lokalne zajednice.

Gojko Šebez, aktuelni načelnik male opštine Kupres, takođe ne lovi novi mandat, a on je obavljao dužnost načelnika u periodu 2000-2004. i 2016-2020. godine te je i na prethodnim lokalnim izborima reizabran na tu funkciju.

Ni aktuelni prvi čovjek Trnova Dragomir Gagović, koji je na prijevremenim izborima u septembru 2017. godine izabran voljom građana za načelnika te opštine na istoku Srpske, a reizabran 2020. ne traži novo povjerenje građana.

Ni prvi čovjek Pala Boško Jugović, koji je osam godina bio na čelu te lokalne zajednice ne juri novi mandat, kao ni načelnik Gacka Ognjen Milinković koji je jedan mandat proveo na čelu te lokalne zajednice u Hercegovini.

Posljednji na spisku koji nije ponovo u trci za fotelju načelnika je iz još jedne opštine iz Hercegovine, odnosno prvi čovjek Berkovića Nenad Avramović kojem su građani te lokalne zajednice ukazali povjerenje na posljednjim lokalnim izborima. 

Politikolozi navode da su kod nas na političkoj sceni stara lica koja smo imali prije deceniju pa i dvije.

- Pitanje je da li želimo da dolaze mladi sa novim idejama, a koji će možda usput napraviti neke greške jer nemaju iskustva ili želimo iskusno rukovodstvo koje neće praviti te početničke greške, ali može biti na neki način tromo i ne toliko otvoreno za nove ideje. Kod nas se nova lica pojavljuju u službi obično ovih starih. Mladi koji se pojavljuju su iz njihovog užeg okruženja, oni su njihovi savjetnici ili saradnici u samoj stranci. Zapravo ne dobijamo neki novitet - kazao je ranije “Glasu” politikolog Filip Matić.

Samo kod nas

Ono što u Republici Srpskoj prethodnih godina nije zabilježeno u toku izbornog procesa desilo se ove. Naime, aktuelni načelnik jedne opštine juri novi mandat, ali u drugoj opštini. Odnosno prvi čovjek Vukosavlja Borislav Rakić kandidat je za načelnika Modriče na predstojećim lokalnim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana