Samo Bevanda i Mitrović štedjeli na hrani i piću

Marijana Miljić Bjelovuk
Samo Bevanda i Mitrović štedjeli na hrani i piću

SARAJEVO - Ministarstva na nivou BiH nisu lani štedjela kada je riječ o izdvajanju novca za reprezentaciju, jer se većina resora znatno primakla gornjoj granici odobrenog budžeta za gozbu.

Iz informacije o utrošku novca koju su ministarstva dostavila Predstavničkom domu Parlamenta BiH i više nego je jasno da nije bilo štednje za reprezentacije, osim u dva resora, koja su za te namjene potrošila znatno manje novca.

Tako je Ministarstvo inostranih poslova BiH, kojim je skoro čitavu prošlu godinu rukovodila Bisera Turković, na raspolaganju imalo 500.000 maraka za reprezentaciju. Taj resor znatno se približio gornjoj granici odobrenog limita, jer je na gozbu ukupno iskeširao 477.640 maraka.

Od tog iznosa u sjedištu Ministarstva inostranih poslova na gozbu su otišle 123.234 marke, dok je u diplomatsko-konzularnim predstavništvima širom svijeta potrošeno nešto više od 354.000 KM.

Većina ostalih resora u Savjetu ministara godišnje za troškove reprezentacije imaju na raspolaganju budžet od 60.000 maraka. Toj granici najviše se približilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, jer je na gozbu lani iskeširalo 124 marke manje, odnosno 59.876.

Resor na čijem je čelu Staša Košarac bio prošle, ali ostao i u novom mandatu, slijedi Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice koje je na reprezentaciju lani iskeširalo 48.723 marke. Njih u stopu prati Ministarstvo pravde, koje je po istom osnovu imalo troškove od 48.560 maraka.

- Ministarstvo civilnih poslova BiH je za iste namjene potrošilo 46.986, dok je resor bezbjednosti po istom osnovu utrošio nešto manje, tačnije 43.745 maraka - navedeno je u informaciji.

Po svemu sudeći samo dva resora, i to komunikacije i transporta, kojim je rukovodio Vojin Mitrović i finansija i trezora na čijem čelu je bio Vjekoslav Bevanda potrošila su znatno manje novca za reprezentaciju, iako su kao i njihove kolege na raspolaganju za iste namjene imali odobreno po 60.000 maraka.

Tako je Ministarstvo komunikacija i transporta po osnovu reprezentacije lani imalo troškove od 32.615 maraka, što iznosi 54 odsto odobrenog budžeta. Resor kojim je upravljao Bevanda imao je još manje troškove po istom osnovu, jer je za godinu na iće i piće potrošio najmanje novca od svojih kolega i to 19.954 marke.

Informaciju o troškovima reprezentacije Predstavničkom domu nije dostavilo jedino Ministarstvo odbrane BiH, a njihov godišnji budžet za te namjene iznosi 330.000 maraka.

Pokloni

Ministarstvo finansija i trezora BiH nedavno je skrojilo novu verziju pravilnika kojim je ranije već propisana potrošnja novca iz zajedničke kase za takozvanu reprezentaciju, ali sada su svoje mjesto u tom dokumentu zvanično dobili i računi od kupovine poklona.

Nova pravila, koja treba da budu usvojena u Savjetu ministara, definišu da se reprezentacijom smatraju i pokloni koje institucija poklanja stranim delegacijama, predstavnicima međunarodnih organizacija, institucijama ili organizacijama svih nivoa vlasti u BiH te istaknutim pojedincima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana