Salkić i Hurtić predložili Narodnoj skupštini rezoluciju o Srebrenici, evo šta piše u njoj

Agencije
Salkić i Hurtić predložili Narodnoj skupštini rezoluciju o Srebrenici, evo šta piše u njoj

BANjALUKA - Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ramiz Salkć i Amir Hurtić predstavili su na konferenciji za novinare „rezoluciju o osudi genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine“, pred upućivanje prijedloga rezolucije u parlamentarnu proceduru.

-Rezolucija o osudi genocida počinjenog u Srebrenici u julu 1995. godine predviđa da Narodna skupština osudi zločin genocida koji je počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine nad Bošnjacima, muslimanima, stanovnicima Zaštićene zone UN u Srebrenici - rekao je Ramiz Salkić.

Prema njegovim riječima, „rezolucija pozdravlja činjenicu da su Evropski parlament i drugi parlamenti mnogih država donijeli ovakve rezolucije“.

U prijedlogu stoji i da „Narodna skupština podržava i prihvata sve presude koje su donesene pred Međunarodnim sudim pravde i Krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i smatra ih u skladu sa mandatom Međunarodnog suda“ te da „Narodna skupština uz osjećaj pijeteta i poštovanja za svaku civilnu žrtvu pojedinačno, a posebno za žrtve genocida upućuje izvinjenje i saučešće porodicama žrtava”.

U prijedlogu se navodi i da “Narodna skupština ocjenjuje da svako negiranje, opravdavanje, relativizovanje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina predstavlja neprihvatljivo ugrožavanje mira, sigurnosti građana Srpske i cijele BiH”.

Istakao je da su predložili da ovu Rezoluciju Skupština usvoji na prvom sljedećem zasjedanju.

Salkić je rekao da je ovo „prilika da se iz Narodne skupštine pokrene dugotrajan proces katarze, suočavanje sa istinom radi bolje budućnosti u ovom entitetu i u BiH“.

Salkić je podsjetio da je 2015. godine predložio ovakvu rezoluciju koja nije došla na dnevni red Narodne skupštine, navodeći da ne očekuju ni da će ovaj prijedlog doći na dnevni red. Najavio je da će svake sljedeće godine ponovo predlagati Rezoluciju.

Hurtić je  dodao da je želja da se „Rezolucijom proces kolektivne odgovornosti za genocid i druge ratne zločine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana