Šalja prebačen u pritvorsku jedinicu u Hagu

Srna
Foto: Kosova Pres

HAG - Bivši pripadnik terorističke OVK Hadži Šalja prebačen je u pritvorsku jedinicu Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu, te će se pred sudijom za prethodni postupak naći u najkraćem roku, saopšteno je iz ovog vijeća.

Prema potvrđenoj optužnici, Šalja se tereti za zastrašivanje svjedoka i ometanje službenog lica u vršenju dužnosti ozbiljnim prijetnjama, navedeno je u saopštenju.

Nalog za hapšenje odnosi se na krivična đela protiv sprovođenja pravde.

“Specijalizovano tužilaštvo smatra ometanje pravde krajnje ozbiljnim đelom, te će nastaviti istrage i krivično gonjenje svakoga ko je umiješan u bilo koji takav slučaj, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svjedoke ili pružaju finansijsku ili drugu vrstu podrške takvim krivičnim đelima”, navedeno je u saopštenju.

Specijalizovani tužilac Kimberli Vest potvrdila je da je zaštita svjedoka i dalje prioritet u radu Specijalizovanog tužilaštva.

“Specijalizovano tužilaštvo će i dalje raditi sve što je u njegovoj moći da zaštiti žrtve i svjedoke, te privede na odgovornost one koji krše zakone za svoje sopstvene privatne interese”, rekla je Vestova.

U Hagu je 3. aprila počelo suđenje bivšim vođama terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva. Ta krivična đela kvalifikovana su kao zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Teroristička OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije SR Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana