Sajić: BiH se nameće nivo demokratije koji nije dostigla većina članica EU

Srna
Sajić: BiH se nameće nivo demokratije koji nije dostigla većina članica EU

BANjALUKA - BiH se nameće nivo demokratije koji nije dostigla ni većina zemalja EU, izjavila je docent doktor Nina Sajić sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci.

Komentarišući presudu koju je Evropski sud za ljudska prava donio protiv BiH po apelaciji Slavena Kovačevića, Sajićeva je u izjavi za Srnu ukazala da je ova presuda donesena na osnovu Protokola 12 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda, koju je BiH među prvim članicama Savjeta Evrope potpisala 2002. godine i ratifikovala 2003. godine.

-Prva presuda koju je Evropski sud za ljudska prava donio na osnovu Protokola 12 bila je presuda u slučaju „Sejdić i Finci“. Zašto je BiH „požurila“ da to učini trebalo bi pitati srpske predstavnike koji su u tom periodu bili u Savjetu ministara - istakla je Sajićeva.

Ona je naglasila da je licemjerno ili u najmanju ruku apsurdno da predstavnici zemalja koje nisu ni ratifikovale Protokol 12 BiH drže lekcije o demokratiji.

Sajićeva je navela da od 46 zemalja članica Savjeta Evrope samo njih 20 je ratifikovalo ovaj protokol, na koji su neke imale i određene rezerve u smislu teritorijalne primjene i drugo.

Ona je istakla da još mnogo veći apsurd jeste činjenica da je od 27 članica EU samo njih 10 ratifikovalo Protokol 12 tako da ni ova posljednja presuda, a ni prethodne koje su donesene na osnovu tog protokola ne bi trebalo da budu predmet bilo kakvog uslovljavanja na evropskom putu BiH.

-Ukoliko bismo željeli da banalizujemo, to u praksi znači da neki Sejdić, Finci ili Kovačević da su državljani Francuske, Njemačke, Danske, Belgije, Švedske, Italije, Irske, Austrije ili recimo Poljske, Latvije ili Litvanije ne bi ni mogli podnijeti tužbu na osnovu Protkola 12 - naglasila je Sajićeva.

Ona je ukazala da je interesantna i činjenica da od svih zemalja odakle su dolazili visoki predstavnici u BiH jedino je Španija ratifikovala Protokol 12.

Sajićeva je dodala da će biti zanimljivo čuti stav predstavnika hrvatskog naroda o ovom pitanju, jer u slučaju čak i pokušaja primjene ove presuda, definitivno će biti stavljena tačka na izborna prava Hrvata u BiH.

-Prosto se postavlja pitanje da li pojedini međunarodni zvaničnici BiH vide kao unitarnu državu, pa makar ona ostala i bez Hrvata - navela je Sajićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana