SAD žele da potpuno razvlaste Srpsku

Marijana Miljić Bjelovuk
SAD žele da potpuno razvlaste Srpsku

BANjALUKA, BEOGRAD - Međunarodna dešavanja, a posebno rat u Ukrajini, dovela su do novih pritisaka i nastojanja da srpski narod koji živi izvan granica Srbije bude dodatno obespravljen. U BiH je u prošloj i ovoj godini situacija dodatno radikalizovana isključivo odlukom SAD i saveznika da ubrzaju proces ukidanja Ustava iz 1996. i potpunog razvlašćivanja Republike Srpske.

Navedeno je to u najnovijem izvještaju o političkim pravima Srba u regionu za 2023/2024. godinu Naprednog kluba iz Beograda, sa istoričarem Čedomirom Antićem na čelu.

Autori ovog izvještaja, koji će biti predstavljen u Beogradu u nedjelju, u zaključku navode da su međunarodne okolnosti dovele do novih, neprikrivenih pritisaka i nastojanja da srpski narod koji živi izvan granica Srbije, u devet susjednih i obližnjih država i teritorija, bude dodatno obespravljen.

U dijelu izvještaja koji je posvećen BiH autori podsjećaju da su SAD uvele jednostrane sankcije Vladi i privredi Srpske te da su zloupotrijebljene i banke koje pod pritiskom rade nezakonito.

- Korumpiran je proces izbora i Sud BiH. Na delu je i politički sudski proces koji za cilj ima proskribovanje dela izabranog vođstva Srpske i BiH. Srpska ovu krizu nije započela, ona je tokom proteklih 18 godina samo u različitoj meri reagovala na otvorene napade - stoji u izvještaju.

Navode da predstavnici SAD i država NATO-a nastoje da srpskom narodu oduzmu ustavni status, ukinu autonomiju Republike te izvrše asimilaciju stanovništva.

- Izjave nemačkih, američkih i britanskih zvaničnika tokom prethodne godine su jasne i ogoljene. Oni žele stvaranje sekularne “bosanske nacije” zato što teže da suzbiju Srbiju i Rusiju, ali iz straha od muslimana Bošnjaka i stvaranja njihove nezavisne države - poručuju autori izvještaja.

Naglašavaju i da je nastavljeno otimanje ustavnih nadležnosti i vlasništva samo Srpskoj, te da su nastojanja Republike da uspostavi ustavne nadležnosti proglašena od SAD i EU za pokušaj separatizma.

- Posebno su izražene pretnje nelegalno imenovanog visokog predstavnika Kristijana Šmita, a nakon početka rata u Ukrajini sve je veće vojno prisustvo NATO-a u BiH - stoji u dokumentu.

Srpska  je, poručuju, jedini međunarodno priznati entitet na svijetu kome velike sile sistematski otimaju nadležnosti i uskraćuju autonomiju.

Autori opširnog izvještaja osvrnuli su se i na Ustavni sud BiH koji, kako navode, nastoji da izmijeni Ustav države kršenjem procedura i većinom koja nema legitimitet.

Takođe, dodaju i da je povećan broj etnički motivisanih incidenata, a da SAD, Britanija i Njemačka za sve okrivljuju predstavnike Srpske i srpskog naroda.

- Tvrde da treba promeniti Dejtonski sporazum zbog “evropske budućnosti”, a onda one koji brane postojeći Ustav nazivaju “antidejtonskim snagama” -navedeno je u izvještaju.

Obespravljivanje Srba, zaključuju autori u dijelu izvještaja za BiH, sprovodi se i nelegalnim i nelegitimnim donošenjem rezolucije o osudi “genocida” u Srebrenici koja, kako su poručili, predstavlja krunu političke i rasističke zloupotrebe ratnih zločina.

Kada je riječ o Hrvatskoj, autori navode da je i tokom proteklog perioda nastavljena politika asimilacije i obespravljivanja Srba, dok, s druge strane, u Crnoj Gori Srbi imaju nešto veća prava i manje su neravnopravni nego godinu ranije.

Kada je riječ o Republici Sjevernoj Makedoniji, srpski narod je i dalje obespravljen, te Srbi nemaju prava kao nacionalne manjine u drugim bivšim jugoslovenskim republikama, dok istovremeno Makedonci u Srbiji uživaju puna prava nacionalne manjine.

Takođe, Srbi u Sloveniji i dalje ne uživaju status nacionalne manjine, za razliku od nekih drugih, malobrojnijih naroda. Ni u  Albaniji srpski narod ne uživa prava nacionalne manjine, za razliku od Albanaca na jugu Srbije čija su prava zaštićena najvišim evropskim zakonskim standardima. U Rumuniji i Mađarskoj stanje prava je tokom protekle godine bilo zadovoljavajuće.

Progon

Napredni klub navodi da su na teritoriji Kosovo-UNMIK Srbi meta policijskog, ali i etničkog progona.

- Upad albanske policije i “vojske” na sever doveo je do potpunog obespravljivanja srpskog naroda, veliki broj Srba je uhapšen, neki od njih mučeni, svakodnevni su napadi, između ostalih i oružani, na civile. SPC je i dalje predmet napada i pitanje svojine manastira Dečani dovelo je do presude Ustavnog suda Kosova-UNMIK koju albanske vlasti ne poštuju - stoji u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana