SAD traže od Hrvatske izručenje državljanina BiH uhapšenog u Hrvatskoj

Agencije
SAD traže od Hrvatske izručenje državljanina BiH uhapšenog u Hrvatskoj

ZAGREB - Američke vlasti zatražile su od Hrvatske da im izruči državljanina BiH Vladimira Jovančića, koji je pomogao osobi bliskoj ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u bijegu iz Italije zbog kršenja sankcija nametnutih nakon „agresije na Ukrajinu“, saopštilo je Ministarstvo pravosuđa SAD.

Kako se navodi, Jovančić (52) je uhapšen u Hrvatskoj u ponedjeljak gdje je dospio nakon što je ruskom državljaninu Artemu Usu pomogao da pobjegne iz Italije. Njegov sin Boris je uhapšen u Italiji jer je navodno na njega registrovan automobil kojim je Rus napustio Italiju.

FBI je potvrdio da je Vladimir Jovančić priveden u Hrvatskoj s optužbama da je pomogao Artemu Usu da pobjegne iz Italije u Rusiju prije njegovog izručenja Sjedinjenim Državama. Us je 2022. bio optužen za isporuku vojnih tehnologija, kupljenih od američkih proizvođača, ruskim kupcima.

Osim Jovančića, osumnjičeni su Matej Janežič iz Slovenije te Srđan Lolić i Nebojša Ilić iz Srbije.

Nekoliko sati prije početka akcije hapššenja Jovančića, američki Stejt Department objavio je nagradu od sedam miliona dolara za svakoga tko pruži informacije koje bi dovele do hapšenja Usa.

Us je označen kao osoba koja je bila dio globalne šeme krijumčarenja osjetljive vojne tehnologije i nafte iz Venecuele, vrijedne milione dolara, u korist sankcionisanih ruskih oligarha i firmi, prenosi Hina.

Riječ je o sinu Aleksandra Usa, guvernera ruske regije Krasnojarsk i bliskog Putinovog saradnika, koji ima vlasničke udjele u nekoliko ruskih firmi, kao i visoku poziciju u podružnici Rosnjefta, sankcionisanog ruskog naftnog konglomerata pod kontrolom države.

Artem Us uhapšen je u Italiji u oktobru prošle godine. Bio je u kućnom pritvoru do odluke o izručenju SAD u martu ove godine, a tada je angažovao Jovančića i još neke članove organizovane kriminalne grupe da mu pomognu u bijegu, piše Hina. Jovančić mu je, kako se sumnja, za naknadu od 50.000 evra pomogao da odreže nanogicu i potom ga je preko Slovenije i Hrvatske prokrijumčario do Srbije, odakle je Us avionom pobjegao u Rusiju.

Nakon izručenja SAD Jovančić se suočava s mogućom kaznom od 20 godina zatvora, prenosi agencija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana