SAD cijelu Evropu guraju u pakao

Veljko Zeljković
SAD cijelu Evropu guraju u pakao

BANjALUKA - Iza upozorenja pojedinih zvaničnika i medija da Evropa, odnosno NATO navodno imaju par godina da se pripreme za rat sa Rusijom, krije se namjera SAD da se izvrši militarizacija pojedinih evropskih zemalja i napravi alibi za dodatno raspoređivanje NATO snaga na istoku Starog kontinenta.

Smatraju ovo sagovornici “Glasa Srpske” komentarišući nove strahove koji se posljednjih nekoliko sedmica šire Evropom - da postoji velika i realna opasnost od nove ruske agresije.

Šef njemačkih oružanih snaga general Karsten Bruer nedavno je upozorio da postoji opasnost od ruskog napada na Njemačku, dok je estonska premijerka Kaja Kalas istakla kako Kremlj postaje ozbiljna vojna prijetnja zemljama istočnog krila NATO-a. Britanski list “Telegraf” je objavio kako se svi moraju naoružati do zuba, dok je njemački list “Bild” čak objavio navodno povjerljive analize NATO-a, u kojima se navode razni scenariji, a jedan od njih je i da bi do eskalacije sukoba moglo doći 2025. godine. Autori ovog teksta su istakli da se njemačka vojska već uveliko priprema za sukob između Rusije i NATO saveza te da bi u narednom periodu ova vojna Alijansa mogla rasporediti čak 300.000 vojnika na svoje istočne granice u pokušaju da odvrati rusku agresiju. Do “curenja” njemačkog plana došlo je samo par dana nakon što je i švedski ministar civilne odbrane Karl Oskar Bohlin upozorio građane da bi se uskoro mogli “suočiti s perspektivom rata”.

General-major u penziji i bivši načelnik Uprave za strategijsko planiranje Vojske Srbije Božidar Forca smatra kako se radi o pravljenju jedne dimne zavjese, odnosno alibija za raspoređivanje dodatnih NATO trupa u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za astronomsko povećanje vojnih budžeta. Ističe i kako se na ovaj način vrlo uspješno, šireći novi egzistencijalni strah kod građana, skreće i pažnja sa velikih ekonomskih i socijalnih problema koji pogađaju čak i one najmoćnije zemlje, poput Njemačke. Ističe i kako ne vjeruje da Rusija planira napasti bilo koju evropsku zemlju, iako Amerika nešto tako priželjkuje.

- Mislim da na ovaj način SAD preko svojih isturenih glasnogovornika i kontrolisanih medija, a svesni toga da Ukrajina ne može više ništa učiniti na bojnom polju, sada svesno šire taj novi strah od Rusije, kako bi mogli nastaviti sa projektovanjem svoje sile, šaljući svoje snage u baltičke i skandinavske zemlje, ali i na istok Evrope. Samo se nastavlja sa podešavanjem klešta oko Rusije. Zbog toga treba očekivati ogromnu militarizaciju Evrope, a što Nemačka pokušava iskoristiti kako bi vratila svoju nekadašnju moć, a koju je ugrozila Poljska - kaže Forca.

Slično mišljenje dijeli i direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma, general u penziji Mitar Kovač, navodeći da je strah od Rusije nerealan i neopravdan. Smatra da SAD na ovaj način, a preko svojih evropskih poslušnika, samo pokušavaju očuvati svoje trenutne pozicije unutar Evrope, ali i spremiti za scenario koji postaje sve očigledniji da će na kraju Ukrajina kapitulirati. Oni su, kako kaže, svjesni da će ovaj rat nepovoljno završiti po njih te na ovaj način pokušavaju mobilizovati evropske saveznike da na sebe preuzmu “ulogu Ukrajine”.

- Tu neku novu okosnicu prema Rusiji, navodni štit, trebalo bi da čine pre svega Poljska i baltičke zemlje, a možda i sama Nemačka. Zato se i širi ovaj strah od nekog navodnog ruskog napada, jer kako drugačije građanima objasniti enormna izdvajanja za vojne budžete, dok se u isto vreme ne isplaćuju podsticaji poljoprivrednicima koji štrajkuju. Zbog toga se poslednjih nekoliko sedmica širi i strah od eventualnih rezultata američkih izbora. Mediji i političari sve više citiraju reči Donalda Trampa da će ukoliko pobedi SAD sigurno dići ruke od Evrope - navodi Kovač, dodajući da ukoliko bi se to i desilo Tramp sigurno to i uradio.

Savjest

Izgledi za drugi predsjednički mandat Donalda Trampa, a nakon ubjedljive pobjede u Ajovi, alarmirali su pojedine evropske zvaničnike. Kako postaje sve izvjesnije da bi se on mogao kandidovati za Bijelu kuću, vlada strah da bi ukoliko pobijedi na predsjedničkim izborima mogao poremetiti ne samo trgovinske odnose sa Evropom, nego i povući američku vojnu podršku. Prema riječima Force, vjerovatno je kod tih “uplašenih” proradila savjest šta bi Rusija mogla uraditi, nakon mjeseci satanizovanja i sankcija koje su nezapamćene u ljudskoj istoriji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana