Sabor SPC: Ostajemo sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski sprovodi decenijama

Srna
Sabor SPC: Ostajemo sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski sprovodi decenijama

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) svuda, a posebno na Kosovu i Metohiji, ostaje sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski i nekažnjeno sprovodi nad kosmetskim pravoslavnim Srbima decenijama, a posebno od 1999. godine, poručili su arhijereji SPC sa zasjedanja Svetog arhijerejskog sabora.

U saopštenju SPC je naglašeno da, nakon odluke Prištine da zabrani ulazak na Kosovo i Metohiju Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, Sveti arhijerejski sabor pred cijelim civilizovanim svijetom, a posebno hrišćanima, svjedoči da srpski narod i njegova SPC na Kosovu i Metohiji žive u potpunoj pravnoj, što znači egzistencijalnoj, nesigurnosti.

-Ovo bezakonje učinjeno pred licem sveta u času kada se vlast u Prištini nada prijemu u Savet Evrope, bleda je slika onoga što tamošnja vlast svakodnevno čini srpskom narodu koji živi na svom vekovnom životnom prostoru, na Kosovu i u Metohiji najmanje milenijum i po, o čemu živo svedoče drevni manastiri i crkve, grobovi, freske i ikone neprocenjive vrednosti . navedeno je u saopštenju Sabora SPC.

Sveti arhijerejski sabor ukazao je šta se dešava svim odgovornim međunarodnim faktorima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti i istovremeno pozvao pravoslavni i sav hrišćanski svijet i njegove duhovne vođe da se molitvom i drugim načinima zauzmu za poštovanje vjerskih prava Srba na Kosovu i Metohiji.

-SPC nikada nije bila, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija već jeste i ostaje duhovna majka pravoslavnih Srba koja svoju duhovnu misiju neometano vrši u državama širom sveta. SPC ni u Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primenjivati politička merila - naglašeno je u saopštenju.

Srpski arhijereji su ukazali da su aktuelne vlasti u Prištini klasičnom zloupotrebom prava i podrivanjem temelja vladavine prava, u danima kada pravoslavni hrišćani proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, pokušale da ponize SPC i da među Srbe na Kosovu i Metohiji unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove.

-Sveti arhijerejski sabor SPC na čelu sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem apeluje na međunarodne organe na Kosovu i Metohiji da učine sve što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda - navedeno je u saopštenju.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i njegova pratnja vraćeni su juče sa administrativnog prelaza Merdare.
Njima je tako onemogućeno da otpočnu redovno godišnje zasjedanje Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji, na kome to čine od prve polovine 14. vijeka i doba Svetog patrijarha Joanikija Drugog.

Sabor je stoga počeo jutros služenjem Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svetog Save u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana