Sabor SNSD-a u Doboju; SNSD - narodna partija koja se zalaže za mir i stabilnost FOTO

Srna
Sabor SNSD-a u Doboju; SNSD - narodna partija koja se zalaže za mir i stabilnost FOTO

DOBOJ - U Doboju se održava sedmi Sabor SNSD-a na kojem će biti izabrani predsjednik stranke, novi saziv Glavnog odbora, te Statutarna i Nadzorna komisija.

SNSD je narodna partija i partija srpskog naroda koja se zalaže za mir i prava Republike Srpske, te pokušava da obezbijedi što bolji život za sve građane, poručio je danas lider ove stranke Milorad Dodik.

Dodik je u obraćanju na sedmom Saboru SNSD-a u Doboju pozdravio sve prisutne, goste iz Srbije, Rusije, Kine, Crne Gore, te predstavnike političkih partija i saradnika iz Republike Srpske, Asocijacije "Stvaraoci Srpske", Prve SDS i HDZ-a.

On je istakao da je SNSD moćna i najvažnija politička partija na prostoru Srpske i BiH, te da ne odustaje od svojih ciljeva.

"SNSD čini sve da Srpskoj osigura što je moguće bolje uslove na političkom i ekonomskom planu", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD je vratio dostojanstvo Srpskoj i učinio ekonomiju stabilnom, a želi da nastavi tako da radi.

On je naveo da će današnji Sabor dati volju i snagu da se ide naprijed, dodajući da SNSD pobjeđuje već 20 godina i danas ima 54 predstavnika u lokalnoj vlasti i nezaobilazan je faktor na nivou BiH.

Dodik je predložio članove Sabora koji će danas učestvovati u radu ovog organizacionog tijela, uz poruku da SNSD treba uvažavati kao što će on uvažavati ostale.

Lider SNSD-a Milorad Dodik poručio je da stabilne republičke institucije i imovina Srpske nikada nisu upitne, kao i da se SNSD godinama zalaže za ova pitanja.

 

Dodik je u izvještaju, koji je podnio pred sedmim Saborom SNSD-a u Doboju, rekao da je ova partija zajedno sa svojim koalicionim partnerima uvijek obraćala pažnju na sve kategorije stanovništva u Srpskoj.

On je istakao da se Ustavni sud BiH pretvorio u egzekutora koji želi da eliminiše Republiku Srpsku i on je antiustavan, te kao takav gazi BiH, čiji Ustav bi morao da brani.

"BiH je prisilna i nesigurna zajednica i istorijski falsifikat. Ona nema niti jednu značajnu ideju i to je zemlja u kojoj je sve različito, podijeljena je i različita, ali prisiljeni smo da živimo u njoj", rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska jaka, ima dobru saradnju sa Srbijom, zahvaljujući kojoj je vratila dodatno samopouzdanje.

"Jaka Srbija je naš interes i zato moramo raditi zajedno na jedinstvu našeg naroda i napustiti sve ono što jeste nasilje iz prošlosti", istakao je Dodik.

Dodik je napomenuo da su cilj i politička platforma SNSD-a mir i srpsko ujedinjenje, na čemu ova partija i radi.

"Borba naših članova gdje god da su u svijetu odnosi se na ideju srpskog jedinstva i očuvanja Republike Srpske", zaključio je Dodik.
 

Predsjedavajuća radnog Predsjedništva Sabora SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je veoma važno sačuvati snagu SNSD-a kako bi SNSD čuvao snagu Republike Srpske za vrijeme koje dolazi i u kojem će se prelamati mnogi procesi.
Cvijanovićeva je rekla da se 7. Sabor SNSD-a održava u vremenu koje je izuzetno teško i složeno, ne samo u BiH, već i u regiji, cijeloj Evropi, ali i na globalnom planu, a uz to je i obojeno raznim neprincipijelnim ponašanjima i raznim stranim uplitanjima i manipulacijama s kojima se, nažalost, i dalje moramo boriti.

"Zato je i važno da ostanemo posvećeni očuvanju ustavnog statusa i kapaciteta Republike Srpske, da ostanemo kompaktni i jedinstveni kako bismo što uspješnije rješavali ekonomske i socijalne izazove", naglasila je Cvijanovićeva u obraćanju u ime radnog Predsjedništva Sabora SNSD-a u Doboju.



Ona je dodala da su se danas okupili da obave važan politički i stranački posao, svjesni činjenice da svaki sabor ili sastanak bilo kojeg organa SNSD-a, kao najveće političke stranke, izaziva veliku pažnju javnosti.

"To je i logično s obzirom na to da je SNSD već nekoliko izbornih mandata na čelu koalicije koja kreira najvažnije politike i ekonomske procese, ali i odolijeva pritiscima kojima je u kontinuitetu izložena Republika Srpska", navela je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila gostima koji su svojim prisustvom uveličali Sabor SNSD-a, potvrđujući na taj način i dobru saradnju i dobro međusobno razumijevanje.  

Dačić: Srbija čvrsto stoji iza Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika

Predsjednik Socijalističke partije Srbije /SPS/ Ivica Dačić poručio je na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena i da je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnijela.

"Republika Srpska se borila za ravnopravnost. Mnogi govore da su problem Srbi u BiH i Srpskoj. Ne. Problem je u tome ako se ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, jer tako je nastala BiH, u Dejtonu i za to je garant i Srbija", rekao je Dačić i dodao da Republiku Srpsku niko ne smije da dira po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

On je ocijenio da međunarodni pritisci treba da budu usmjereni prema onima koji žele unitarnu BiH, što, kako je naveo, neće moći.

"Mi imamo problem da trebamo nekome da se pravdamo zašto Srbija ne želi da prihvati teritorijalni integritet Kosova, a niko se ne pita kako je i zašto narušen teritorijalni integritet Srbije. Zato je Srbija čvrsta u svojim stavovima, jer brani sebe, i svako od nas je deo tog prostora. Ja sam rođen na Kosovu i vi ste ovde rođeni u Srpskoj i ne tražimo mi tuđe, mi branimo naše", poručio je Dačić.

On smatra da srpski, hrvatski i bošnjački narod treba da nađu način da žive u miru.

Dačić je izrazio nadu da će Sabor danas reizabrati Milorada Dodika za predsjednika SNSD-a.

Vučević: Potrebni solidarnost i sloga

Predsjednik SNS-a Miloš Vučević uputio je apel za solidarnost i slogu u složenim okolnostima po male narode i izazovima na ovom području, kao i na Balkanu, svijetu, ukazavši na potrebu donošenja mudrih odluka u periodu kada su aktuelni dupli aršini u primjeni međunarodnog prava nad malim narodima.
"Baš sve što nam se dešava je alarm i poziv da se okupimo, ne da mislimo isto, već da postoji zajednički meritum u očuvanju nacionalnog jedinstva", poručio je Vučević, ukazavši na aktuelne događaje na Kosovu i Metohiji.

On je zahvalio za poziv da prisustvuje Saboru SNSD-a u Doboju koji se, kako je naveo, održava u složenim okolnostima kako na Balkanu, tako i u svijetu.

Vučević je naglasio da je ovo svečan događaj u duhu svih zajedničkih aktivnosti koje su bile i koje će biti u narednom periodu.

"To nam daje šansu da budemo ponosni na sve one koji su stvarali naš narod i naše države", poručio je Vučević.



 Sabor je počeo intoniranjem himni Republike Srpske i Srbije, "Moja Republika" i "Bože pravde".

Saboru prisustvuju predsjedavajuća radnog Predsjedništva SNSD-a Željka Cvijanović, član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, član Glavnog odbora SNSD-a Srđan Amidžić, lideri Socijalističke partije Petar Đokić, Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, DEMOSA Nedeljko Čubrilović, DNS-a Nenad Nešić, Socijalističke partije Srpske Goran Selak, predsjednici Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i Srpske napredne stranke Miloš Vučević, ambasadori Rusije u BiH Igor Kalabuhov i Kine Đi Ping, kao i ministri u Vladi Republike Srpske.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da SNSD ima sa čime da izađe pred narod jer je stranka koja je svojim djelovanjem obilježila politički život Republike Srpske.

Dodik je rekao da SNSD ima više od 200.000 članova, te da će na Saboru na koji je pozvan 1.001 delegat i kome će prisustvovati više od 1.500 simpatizera, biti nagrađeni ugledni članovi stranke, oni koji su važni za ovu organizaciju i sinonim su SNSD-a.

Dodik je naveo da su opštinski odbori SNSD-a kao jedini prijedlog za predsjednika stranke dostavili njegovo ime, o čemu će biti odlučivano na današnjem Saboru.

Sabor se održava na stadionu sportskih igara u Doboju, a prisustvuje mu više od 1.500 simpatizera SNSD-a, kao i veliki broj gostiju iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske, te partnera iz Srpske i Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana