Sa kakvim će sloganima partije na predstojeće lokalne izbore

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Većina stranaka u Srpskoj izabrala je slogane za predstojeće lokalne izbore. Naziv Srpska dominiraće na bilbordima, ali pojedini će pokušati da privuku glasove diranjem u dušu, adut drugih biće sloga, dok će treći poslati poruku da su oni pravi izbor, bez ikakve dileme.

Od jačih partija slogan još nije obznanio samo SNSD.

- Za 15 dana znaćemo pod kojim sloganom će SNSD nastupiti na predstojećim izborima - rekao nam je potpredsjednik te stranke Miroslav Bojić.

Međutim, druge stranke u Srpskoj su se o tom pitanju uveliko odredile i kod najvećeg broja njih akcenat je stavljen na samu Srpsku.

Tako će SPS, čiji je lider Goran Selak, pred građane sa sloganom “Za Srpsku treba imat’ dušu”, dok će kod Ujedinjene Srpske koju vodi Nenad Stevandić na bilbordima stajati slogan gotovo identičan nazivu stranke, “Ujedinjeni za Srpsku”. I u DEMOS-u su odredili slogan i on neće pretrpjeti izmjene u odnosu na izbore održane prije skoro četiri godine.

- Slogan ostaje isti i on nosi naziv “Bez dileme, Srpska prije svega”. Taj slogan ćemo malo modifikovati u zavisnosti od grada do opštine, tako da će u najvećem gradu Republike biti “Bez dileme, Banjaluka prije svega” i tako dalje po lokalnim zajednicama. Prepoznatljivi smo po tom sloganu i nećemo ga mijenjati  - kazao je “Glasu” generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić. 

I DNS je već odredio sa kojim sloganom će pred građane, a on će, kako navode u toj stranci biti u skladu sa svim dešavanjima na ovim prostorima. 

- DNS se opredijelio da izađe sa sloganom koji je najpotrebniji srpskom narodu, a to je “Složno za Srpsku”, a taj naziv nadalje će se kombinovati prema gradovima i opštinama pa će tako biti slogan u Banjaluci “Složno za Banjaluku”, u Prijedoru “Složno za Prijedor” i tako dalje - kazao je “Glasu Srpske” lider DNS-a Nenad Nešić.

U najvećoj opozicionoj stranci u Srpskoj, SDS-u, navode da još nisu predstavili slogan, ali je i više nego izvjesno da će on biti “Volja naroda”. 

- Taj slogan se sam po sebi nameće kroz sva ova zbivanja koja je Srpska demokratska stranka imala, a koje se odnose na sankcije i zabranu učešća i ovjere na izborima. Tako da je izvjesno da će slogan biti kao i na prvim višestranačkim izborima u BiH kada je SDS nastupao pod sloganom “Volja naroda” - kazao je “Glasu”  predsjednik SDS-a Milan Miličević i dodao da će idućih dana taj slogan biti potvrđen i na stranačkim organima. 

Poruke

U PDP-u nisu još uvijek odredili slogan, ali prva verzija sa kojom će pred građane je već razmatrana.

- Razmatrali smo jednu od opcija koja je vezana za naš posljednji sabor koji se zvao “Srpska na prvom mjestu”. Jedna od opcija jeste da taj slogan bude prenesen na lokalne izbore na način da svaki grad nosi naziv da je na prvom mjestu. Ako na kraju bude takva odluka slogan bi bio “Banjaluka na prvom mjestu”, “Modriča na prvom mjestu”, “Pale na prvom mjestu” i tako širom Srpske - kazao je “Glasu” generalni sekretar PDP-a Nenad Vuković i dodao da će konačna odluka o sloganu biti donesena u idućih desetak dana na izbornom štabu PDP-a. 

Politički analitičari navode da partije sa sloganima sa kojima idu pred narod ne poručuju ama baš ništa.

- Suštinski, riječ je o promašenoj temi. Po sloganima reklo bi se da je riječ o opštim izborima za inokosne funkcije na nivou Srpske i BiH jer to definitivno nisu slogani o kojima bi se moglo nešto ozbiljnije razmatrati kada je riječ o lokalnim izborima koji su nam na repertoaru. U tim sloganima niti jedan građanin neće se baš pretjerano prepoznati jer je jednima Srpska na prvom mjestu, dok su opet drugi ujedinjeni, složni i voljni da nešto urade za Republiku Srpsku - kazao je “Glasu” politički analitičar Nebojša Tojagić. 

Kod svih dominira Srpska u sloganu osim kod SDS-a, a Tojagić navodi da je to razumljivo s obzirom na sve okolnosti koje je prošla ta stranka u prethodonom periodu. 

- Međutim, niko se sa sloganom nije nešto pretjerano izdvojio, da je nešto maštovito ponudio građanima Srpske da bi oni bar počeli razmišljati na osnovu tog slogana o eventualnom davanju povjerenja toj političkoj opciji. Opet smo u nekom sivilu ujednačenosti i po nazivu slogana ništa se neće moći shvatiti. Nema tu nikakve kreativnosti - poručio je Tojagić.

Glavna stvar koja će biti presudna na predstojećim lokalnim izborima, navodi on, jeste zapravo ta koliko će stranački aktivisti stići da obiđu domaćinstava.

- To će posebno biti ključno u Banjaluci i Bijeljini. Biće to rovovska borba u kojoj će pobijediti onaj koji zakuca na više vrata, obiđe više kuća i ulica - zaključio je Tojagić.  

Istorija

Sličnog mišljenja je i politikolog Mirko Matić koji navodi da je cilj jednog izbornog slogana da u svega nekoliko riječi približi građanima suštinu politike koja se predstavlja na izborima.

- Kroz istoriju su slogani uticali na to da neko dobije izbore. Slogan bi trebalo da bude jedinstven i pamtljiv kao i da predstavi stranku na najbolji način. Danas vidimo da gotovo sve stranke koriste nacionalne odrednice u svojim izbornim sloganima, što na neki način ukazuje na krizu koja postoji u Republici Srpskoj - kazao je “Glasu” Matić i dodao da, kada je jedno društvo u krizi, nacionalizam se javlja kao reakcija.

Naglašava i da je tragedija naše politike to što se nijedna stranka ne bavi primarno ekonomskim pitanjima, stoga nijedan slogan kao svoj lajtmotiv nema ekonomski napredak.

US -  “Ujedinjeni za Srpsku”
SPS  - “Za Srpsku treba imat’ dušu”
DEMOS - “Bez dileme, Srpska prije svega”
DNS - “Složno za Srpsku”
SDS - “Volja naroda”

Programi

Analitičari navode i da su programi, koje će stranke ponuditi građanima pred predstojeće lokalne izbore, identični.

- Sve to kako stvari stoje biće kopi-pejst. Predstojeće lokalne izbore neće odlučiti ni slogan, ni kampanja, ni gomila bilborda koji će biti i koji će govoriti o zaštiti srpskih nacionalnih interesa, kao vjerovatno ni sama kampanja putem medija kojoj ćemo biti izloženi - kazao je Nebojša Tojagić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana