"Ruska gazeta": Zašto se anglosaksonci igraju vatrom na Balkanu?

Srna
"Ruska gazeta": Zašto se anglosaksonci igraju vatrom na Balkanu?

MOSKVA - Amerikanci i Britanci krenuli su na još jednu opasnu provokaciju u BiH - pokrenuli su krivično gonjenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, piše "Ruska gazeta".

Ovaj ruski dnevnik navodi da je, po nalogu ambasadora Sjedinjenih Država Majkla Marfija i Velike Britanije Džulijana Rajlija, Tužilaštvo BiH optužilo je predsjednika Srpske za "nepostupanje po odlukama visokog predstavnika".

"Ruska gazeta" u tekstu ističe da se može doći do nedvosmislenog zaključka da Vašington i London, na pozadini događaja u Ukrajini, namjerno potpiruju vatru na Balkanu.

"Za šta? Cilj Anglosaksonaca je jačanje destruktivnih procesa u Evropi, sprečavanje približavanja EU i Rusije, konsolidacija ruskih resursa i evropskih tehnologija i formiranje novih subjekata globalne konkurencije", navodi se u tekstu "Ruske gazete".

Ruski dnevnik navodi da je povodom podizanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske reagovala javnost, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već i u pojedinim članicama EU, posebno u Mađarskoj i Hrvatskoj.

"Ruska gazeta" podsjeća da je Dodik skrenuo pažnju da je BiH zemlja pod protektoratom i primjer antisuvereniteta.

"I ubuduće ćemo nastaviti da donosimo zakone u interesu Republike Srpske u okviru Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Dodik.

"Gazeta" navodi da je Dodik ranije otvoreno izjavio da su SAD i Velika Britanija potpuno pogrešne u svojoj politici.

"Trideset godina ovde vrše razne prevare i ne mogu ništa. Jedino što im preostaje jeste da tako paranoični i osvetoljubivi Marfi natjera CIA i njihove timove da eliminišu političke predstavnike Republike Srpske. Sve ćemo ovo prevazići i krenuti dalje", rekao je Dodik.

"Ruska gazeta" navodi da su pisma podrške Dodiku uputili ambasadori i generalni konzuli BiH iz reda srpskog naroda i da su u svojoj poruci istakli da "koraci koje preduzimaju SAD, Velika Britanija i pojedine zemlje EU podrivaju ustavni poredak BiH".

"U odbranu predsjednika Srpske oglasio se i svjetski poznati reditelj Emir Kusturica, koji je istakao da je žBiH dugogodišnji klijent Njemačke i Austrije, pa je njena sudbina određena receptom Henrija Kisindžera – zapravo neoaustrougarska kolonijaž", navodi "Ruska gazeta".

Ovaj dnevnik prenosi izjavu Kusturice da "nam hrabrost Milorada Dodika otvara novu stranicu istorije".

"Ruska gazeta" piše da je i hrvatski predsjednik Zoran Milanović napomenuo da je Kristijan Šmit u svom interesu promijenio zakonodavstvo BiH, čime je legitimno djelovanje predsjednika Srpske Milorada Dodika pripisano krivičnom djelu i istakao da se to zove kolonijalna uprava i uništava BiH.

Ruski dnevnik navodi da je i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto rekao da na globalnom nivou postoji lov na političare koji se otvoreno suprotstavljaju međunarodnom liberalnom mejnstrimu i hrabro zastupaju nacionalne interese, a među njima je pomenuo i demokratski izbranog lidera Srba u BiH.

Podsjeća se da je šef Predstavništva Srpske u Ruskoj Federaciji Duško Perović u intervjuu
"Ruskoj gazeti" u junu upozorio da "Marfi i Džulijan Rajli, uz podršku samozvanca Kristijana Šmita, pripremaju scenario sile da ukloni sa vlasti Milorad Dodik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana