Ruska ambasada demantovala saopštenja o Čečenima na granici BiH i Hrvatske: To su spekulacije

GS
Ruska ambasada demantovala saopštenja o Čečenima na granici BiH i Hrvatske: To su spekulacije

SARAJEVO - Ambasada Rusije u Sarajevu nazvala je "spekulacijama" objave u zapadnoj štampi o Čečenima koji bježe od mobilizacije i zadržavaju se na granici BiH sa Hrvatskom.

"Ambasada neće komentarisati spekulacije zapadne štampe na ovu temu. Pažljivo pratimo razvoj situacije. Ruski državljani nam se nisu obraćali u vezi sa tim" navodi se u komentaru diplomatskog predstavništva.

Ranije su zapadni mediji izvjestili o desetinama Čečena koji, navodno, bježe od mobilizacije u Rusiji i nalaze se na granici BiH i Hrvatske kako bi na kraju dospjeli na teritoriju Evropske unije.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar policije Davor Božinović ovih dana je govorio da se više desetina Čečena nalazi nedaleko od granice Hrvatske sa BiH s namjerom da traže azil u Hrvatskoj.

On je rekao da su oni u BiH došli koristeći bezvizni režim koji ova zemlja ima sa Rusijom.

O grupama Čečena koji na granici BiH i Hrvatske čekaju da zatraže azil ranije je govorio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 21. septembra objavio djelimičnu mobilizaciju u zemlji.

Prema riječima ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua, mobilizacija je potrebna za kontrolu kontakt-linije duge hiljadu kilometara i oslobođenih teritorija u Ukrajini, prenosi Sputnjik.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana