Ruge završio posjetu regionu: Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO

Tanjug
Ruge završio posjetu regionu: Zapadni Balkan od strateškog značaja za NATO

BRISEL- Pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbjednosnu politiku Boris Ruge završio je posjetu Sarajevu, Prištini i Beogradu, tokom koje je istakao da je Zapadni Balkan region od strateškog značaja za Alijansu i ponovio čvrstu posvećenost NATO saveznika trajnoj bezbjednosti.

Kako je objavljeno na sajtu NATO-a, Ruge je ukazao na kontinuiranu, dugogodišnju saradnju između NATO-a, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija u cilju konsolidacije regionalne stabilnosti.

Ruge je boravio u Beogradu, Prištini i Sarajevu od 16. do 22. avgusta.

Kako je navedeno u saopštenju, Ruge je u Beogradu, gdje se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem i predstavnicima međunarodne zajednice, "imao dobre razmene o različitim aspektima partnerstva NATO-Srbija" za koje je izrazio nadu da će biti produbljeni, kao i o naporima Alijanse širom regiona.

U razgovorima sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini Ruge je, povodom najave ponovnog otvaranja mosta preko reke Ibar u Mitrovici, podvukao stav NATO-a da se odluke moraju donositi kroz dijalog i na koordinisan način.

On je takođe istakao punu podršku NATO-a dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao okviru za rješavanje otvorenih političkih pitanja, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanaka sa Predsjedništvom i drugim visokim zvaničnicima u BiH, Ruge je potvrdio da NATO ostaje snažno posvećen suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje i neće dozvoliti da se pojavi bilo kakav bezbednosni vakuum, objavljeno je na sajtu NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana