Ručak kod Podžića skuplji za 20 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
Ručak kod Podžića skuplji za 20 KM

BANjALUKA - Ministar odbrane BiH Sifet Podžić predložio je izmjene pravilnika o korišćenju reprezentacije u tom ministarstvu, prema kojem će za ručak ili večeru koju on priređuje biti potrebno izdvojiti do 20 maraka više po osobi.

Izmjene Pravilnika u Ministarstvu odbrane pravdaju poskupljenjem hrane, ali i ugostiteljskih usluga.

 - Izmjene Pravilnika o korišćenju reprezentacije u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH predložene su zbog trenutne situaciju na tržištu, kako u BiH tako i u inostranstvu, a koja se ogleda kroz povećanje cijena osnovnih životnih namirnica te posljedično povećanje cijena turističkih i ugostiteljskih usluga u BiH - kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu odbrane.

Naglasili su da izmjene pravilnika predviđaju povećanje svih utvrđenih limita u iznosu od po 20 maraka.

- Povećanja iznosa pojedinačnih limita neće dovesti do povećanja ukupno odobrenog limita za Ministarstvo i Oružane snage. Za realizaciju navedenih izmjena neće biti potrebna dodatna sredstva - zaključili su u Ministarstvu odbrane BiH.

U izmijenjenom Pravilniku o korišćenju reprezentacije u Ministarstvu i Oružanim snagama navedeno je da ručak ili večera koju priređuju ministar, njegovi zamjenici te načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga, a koji sadrže predjelo, glavno jelo, desert te alkoholna i bezalkoholna pića, iznosi 90 maraka po osobi.

Ostali nižerangirani zaposleni u Ministarstvu odbrane svoje goste mogu da počaste istim menijem kao i ministar, ali na raspolaganju imaju manji iznos novca po osobi.

- Ručak ili večera koje priređuju sekretar Ministarstva te zamjenici Zajedničkog štaba Oružanih snaga, pomoćnici ministra, komandanti i njihovi zamjenici, ali i vojno diplomatski predstavnici BiH u inostranstvu iznosi 70 maraka po osobi - navedeno je u Pravilniku.

Za pet maraka manje za ručak ili večeru po osobi mogu da izdvoje pripadnici Ministarstva i Oružanih snaga koji organizuju druženje tokom sprovođenja aktivnosti implementacije međunarodnih obaveza BiH.

Još manje novca za obrok, koji takođe sadrži od predjela do deserta uz piće imaju komandanti brigade. Oni po gostu imaju na raspolaganju 55 KM za gozbu. Najmanje za ručak ili večeru na raspolaganju imaju komandanti pukova te vojni predstavnici BiH u inostranstvu i to 50 maraka po osobi.

Rekorder

Ministarstvo odbrane godišnje ima na raspolaganju oko 250 miliona maraka i tako je rekorder po potrošnji među institucijama na nivou BiH.

Sav budžet mahom odlazi na pokrivanje tekućih izdataka, a tek manji dio na realizaciju kapitalnih projekata.

- Ali s druge strane, siguran sam da imamo privrednike koji su spremni da kreirajući dugoročne planove ispune uslove za izvoz u Rusiju - rekao je Ćorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana