Rodić: Populaciona politika mora biti prioritet u Srpskoj

Srna
Rodić: Populaciona politika mora biti prioritet u Srpskoj

Predsjednica Foruma žena Socijalističke partije Srpske (SPS) Jelena Rodić izjavila je danas da populaciona politika mora biti prioritet u Republici Srpskoj s obzirom na to da su školske učionice sve praznije.

"U školama širom Republike Srpske zvoni zvono za uzbunu jer su učionice sve praznije, rekla je Rodićeva komentarišući činjenicu da je 605 učenika prošle godine napustilo Srpsku.

Ako se nastavi ovaj negativni trend, Rodićeva smatra da će u mnogim školama zvona zauvijek utihnuti.

"Odlazak 605 osnovaca iz Republike Srpske samo u prošloj godini alarmantan je podatak koji ukazuje da ostajemo bez najznačajnijeg resursa, a to su ljudi", rekla je Rodićeva.

Ona je istakla da ovakvi podaci zahtijevaju hitnu reakciju cjelokupnog društva i promjenu nacionalnih prioriteta i politika, saopšteno je iz SPS-a.

Ukazala je da populaciona politika koja podrazumijeva demografsku obnovu Srpske i zadržavanje stanovništva mora imati isti tretman sa politikom institucionalnog jačanja Republike Srpske.

"Ako ostanemo bez ljudi, kome će institucije služiti i ko će u njima služiti Srpskoj", istakla je Rodićeva, koja je i majka četvoro djece.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske potvrdili su za "Nezavisne" da je u prošloj školskoj godini 605 đaka iz osnovnih škola širom Srpske nastavilo školovanje u obrazovnim ustanovama u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana