Ristić: Jasenovac je prostor najveće golgote

SRNA
Ristić: Jasenovac je prostor najveće golgote

JASENOVAC - Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Dejan Ristić, koji je danas prisustvovao molitvenoj proslavi Svetih novomučenika jasenovačkih u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu i u Spomen-području Jasenovac, rekao je da je Jasenovac prostor najveće golgote srpskog naroda u cijeloj njegovoj istoriji, ali i vaskrsenja srpskog naroda u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi.

Ristić je nakon liturgije rekao da je Jasenovac mjesto nepojmljivog stradanja pripadnika srpskog naroda na kojem trajno vlada atmosfera Velike Subote, saopšteno je iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija Srbije.

On je istakao da je Jasenovac istovremeno i mjesto pobjede života nad smrću i ljubavi nad mržnjom jer je srpski narod, uprkos bezmjernom stradanju u kontekstu genocida koji je nad njim tokom Drugog svjetskog rata izvršila hrvatska država, iz tog oružanog sukoba izašao kao pobjednik.

"Jasenovac je i mesto koje nadilazi svaku ljudsku logiku budući da je, sledeći Hristovu žrtvu, srpski narod na ovom mestu strašno postradao, ali nakon 22. aprila 1945. godine i vaskrsao u svoj svojoj plemenitosti, dobroti i snazi", naglasio je Ristić.

Molitvenom proslavljanju Svetih novomučenika jasenovačkih koje je organizovala srpska pravoslavna Eparhija pakračko–slavonska prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, izaslanik premijera Srbije Sava Stambolić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije Đorđe Milićević, državni sekretari u ministarstvima Srbije, ambasador Srbije u Hrvatskoj Jelena Milić, vršilac dužnosti direktora Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina, princ Filip Karađorđević i brojne druge ličnosti.

Svetom arhijerejskom liturgijom načalstvovao je arhiepiskop i mitropolit mileševski Atanasije kome su sasluživali episkopi pakračko-slavonski Jovan, valjevski Isihije i zapadnoevropski Justin, kao i veliki broj sveštenomonaha i sveštenika Srpske pravoslavne crkve.

Molitvenom proslavljanju prisustvovao je i veliki broj potomaka žrtava, državnih zvaničnika, javnih ličnosti i građana iz više zemalja.

U okviru bogatog i višednevnog programa molitvenog proslavljanja Svetih novomučenika jasenovačkih, Muzej žrtava genocida svečano je u četvrtak 5. septembra, otvorio stalnu izložbenu postavku u zdanju "Ustaške bolnice", jednom od dva preostala autentična objekta nekadašnjeg sistema koncentracionih i logora smrti Nezavisne Države Hrvatske u Jasenovcu.

Molitveno proslavljanje Svetih novomučenika jasenovačkih održava se u spomen na žrtve genocida koje je Nezavisna Država Hrvatrska sprovela nad pripadnicima srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu na cjelokupnoj svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana