Ristić: Hrvatska se brani od istine i bježi u istorijski revizionizam

GS
Ristić: Hrvatska se brani od istine i bježi u istorijski revizionizam

BEOGRAD - Direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić kaže za RTS da je dolazak svakog srpskog zvaničnika u Jasenovac za savremenu državu Hrvatsku provokacija, „zato što podsjeća na dramatičnu i tragičnu istorijsku stvarnost NDH“.

-Oni se brane od istorijske istine i beže u istorijski revizionizan i najgore neoustaštvo - ističe Ristić.

Istoričar Ristić kaže da odluka hrvatskih vlasti da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrane privatnu posjetu Jasenovcu predstavlja anticivilizacijski i antipravni čin - budući da je riječ o, prije svega, potomku žrtava, a onda i o šefu države naroda koji je ponajviše nastradao na tom lokalitetu.

-Ovo je treći pokušaj u poslednjih godinu da predsednik želi, pokušava da dođe do Jasenovca. I to govorim kao neko ko je uključen u čitav taj proces. U prva dva slučaja, u septembru prošle i martu ove godine, ta poseta je odlagana na molbu hrvatske strane da još nije vreme za to i da nisu stečeni uslovi - rekao je Ristić.

Ističe da od 1945. nijedan srpski predsjednik nije posjetio spomen-područje Jasenovac, a da hrvatska strana nikada ne kaže koji su konkretni razlozi zbog kojeg odbija posjete.

-Hrvatska strana i dalje drži da je Jasenovac zabranjen za sve srpske zvaničnike i to je nešto što je nedopustivo i za svaku osudu - rekao je Ristić dodavši da je nezamislivo zabraniti predsjedniku Izreala da poseti Aušvic.

Međutim, naglašava da je ovakva odluka logična imajući u vidu dominantan politički i ideološki narativ u Hrvatskoj.

-Jasno prisustvo neoustaštva u delu političke, kulturne, verske, intelektualne elite u Hrvatskoj. Glorifikacija najvećih zločina iz perioda NDH, kroz postavljanje spomen-ploča, podizanje spomenika, imenovanje ulica i trgova po njima, po minimiziranju karaktera genocida počinjenog nad Srbima, Romima i Jevrejima u Drugom svetskom ratu na teritoriji NDH, njegove sistematičnosti, masovnosti, brutalnosti - kaže Ristić.

Napominje da je Jasenovac bolna tema i za Srbe, i za Hrvate, i za Jevreje, i za Rome, ali prije svega za srpski i hrvatski narod.

-I to iz različitih perspektiva. Za srpski narod kao narod koji je najviše postradao na tom lokalitetu, a za hrvatski - kao narod i pripadnike naroda i države koja je činila zločin genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima na čitavoj teritoriji NDH - rekao je Ristić.

Direktor Muzeja žrtava genocida ističe da se „Hrvatska očito plaši svoje traumatične i dramatične istorije“.

Podsjeća da je NDH bila jedina državna u Evropi koja je mimo nacističke Nemačke samostalno i samovoljno osnivala logore smrti, kao i logore smrti za djecu.

-Jasenovac nije bio logor, to je bio sistem koncentracionih logora smrti ukupne površine oko 240 kvadratnih kilometara, sa pet podlogora, od kojih je onaj centralni bio takozvana Ciglana tri u samom selu Jasenovac. I celo selo je bilo u funkciji logora. Ukoliko znamo da je Aušvic sistem koncentracionih logora smrti nacističke Nemačke u Poljskoj imao površinu od 60 kvadratnih kilometara, a Jasenovac 240, i taj podatak govori da se radilo o sistemu koncentracionih logora smrti. To je bilo mesto predviđeno za prikupljanje budućih žrtava, njihovo brutalno mučenje i eksterminaciju na najbestijalnije načine zabeležene u Evropi u drugom svetskom ratu - rekao je Ristić.

Dodao je da o Jasenovcu nema nikakve dileme u naučnoj zajednici, da je riječ o najvećem gubilištu srpskog naroda u njegovoj istoriji, te da će ovakav potez hrvatskih vlasti izuzetno loše uticati na budućnost odnosa dvije države.

-Ovo će se pokazati kao najdublja kriza u srpsko-hrvatskim odnosima od razduženja Jugoslavije početkom devedesetih godina prošlog veka - rekao je Ristić.

Ističe da je važno da se predsjedniku Srbije omogući da u ime svih građana posjeti Jasenovac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana