Revizori za izvršenje budžeta institucija BiH dali mišljenje s rezervom

Srna
Foto: Ilustracija

SARAJEVO- Kancelarija za reviziju institucija BiH provela je reviziju izvršenja budžeta institucija BiH za prošlu godinu i iskazala mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje kako na finansijski izvještaj, tako i na usklađenost aktivnosti, finansijskih transakcija i informacija sa zakonima i propisima.

Osnov za izražavanje mišljenja s rezervom na finansijski izvještaj su nerealno iskazane pozicije stalnih sredstava i kratkoročnih potraživanja u bilansu stanja (zbog izostanka evidentiranja određenih stalnih sredstava i potraživanja) i neriješenog statusa državne imovine, saopšteno je iz Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Komisija je sačinila izvještaj koji sadrži 32 preporuke upućene Savjetu ministara i Ministarstvu finansija i trezora u Savjetu ministara, od koji je deset novih, a 22 preporuke se ponavljaju iz ranijeg perioda.

Zakon o budžetu za 2021. godinu nije usvojen u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH, odnosno rokovima preciziranim navedenim Zakonom, što je imalo negativan uticaj na sve budžetske korisnike, navode iz Kancelarije.

Revizijom je obuhvaćena i primjena preporuka iz Izvještaja za 2020. godinu (47 preporuka) i za period 2018-2019. godina /16 preporuka/.

Od ukupno 63 preporuke, 12 ih je u potpunosti realizovano, realizacija 24 preporuke je u toku, 22 nisu realizovane, a za pet preporuka nije bilo moguće dati ocjenu realizacije (poseban status).

Preporuke čija je realizacija u toku nisu ponavljane, ali je dat opis stanja i provedenih aktivnosti, dok će ocjena realizacije ovih preporuka biti predmetom daljeg praćenja do trenutka realizovanja u cijelosti ili procjene, uzimajući u obzir razuman rok, da preporuke nisu realizovane, navedeno je u saopštenju.

Izvještaj o reviziji izvršenja budžeta institucija BiH predstavlja konsolidovani - zbirni izvještaj svih budžetskih korisnika i daje ukupnu sliku budžetske potrošnje na nivou institucija BiH.

U tom smislu izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH koji je revidiran predstavlja zajedničku odgovornost budžetskih korisnika, Ministarstva finansija i trezora i Savjeta ministara.

Izvještajem se nastojalo sagledati cjelokupan sistem planiranja, usvajanja i izvršenja budžeta, kao i značajnije procese u neposrednoj vezi s planiranjem i izvršenjem budžeta institucija BiH za prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana