Revizori pronašli brojne nepravilnosti u Ministarstvu bezbjednosti BiH

Srpska info
Revizori pronašli brojne nepravilnosti u Ministarstvu bezbjednosti BiH

SARAJEVO - Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila je nedostatke i slabosti u gotovo svim segmentima poslovanja Ministarstva bezbjednosti na čijem čelu se nalazi Nenad Nešić, koji je i lider DNS-a.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju, nedostaci su utvrđeni u organizacionoj strukturi, angažovanju osoba po ugovoru o djelu, popisu sredstava i obaveza, upotrebi službenih vozila i drugim procesima.

– Većina nedostataka i nepravilnosti se ponavlja dugi niz godina – piše u izvještaju o obavljenoj finansijskoj reviziji Ministarstva bezbjednosti BiH za prošlu godinu, koje je dobilo mišljenje s rezervom.

Ministarstvo je budžet potrošilo na bruto plate (6.055.805 KM), naknade troškova zaposlenih (878.395 KM), putne troškove (205.932 KM), izdatke za tekuće održavanje (516.738 KM), ugovorene usluge (750.708 KM) i donacije (387.959 KM).

Revizori su upozorili da se angažovanje osoba na osnovu ugovora o djelu i promjene radnopravnog statusa zaposlenih nije obavljalo u skladu s relevantnim propisima.

Izdaci na osnovu ugovora o djelu u prošloj godini su iznosili 131.538 KM (neto) i veći su u odnosu na 2022. godinu za 65.638 KM.

Revizori su utvrdili da je tokom prošle godine putem ugovora o djelu bilo angažovano ukupno 17 osoba, od kojih je 7 bilo angažovano i prethodne godine.

Isplaćene mjesečne naknade po ugovorima o djelu kretale su se u rasponu od 200 KM do 2.500 KM.

– Angažovanje osoba po ugovoru o djelu je obavljano u kontinuitetu veći dio godine za poslove koji po opisu odgovaraju redovnim poslovima Ministarstva – navodi se u izvještaju revizora, piše Srpska info.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana