Revizori o tenderima zatvora u Vojkovićima: Sporna i nabavka valjka za peglanje

Marijana Miljić Bjelovuk
Revizori o tenderima zatvora u Vojkovićima: Sporna i nabavka valjka za peglanje

SARAJEVO - Revizori su prilikom češljanja poslovnih knjiga Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH za prošlu godinu utvrdili određene propuste u raspisanim tenderima, a između ostalog pod njihovom lupom su se posebno našla kupovina profesionalne opreme za vešeraj i valjka za peglanje.

Prema prezentovanim podacima Zavod je u 2023. sproveo 41 postupak javnih nabavki. Od tog broja 24 su otvorena postupka u vrijednosti od 2,77 miliona KM te 16 konkurentskih od 400.533 KM i jedan pregovarački postupak u vrijednosti od 96.992 KM. Zavod je putem direktnih sporazuma izvršio nabavke od 446.299 KM.

Zavod je u junu 2023. godine pokrenuo otvoreni postupak javne nabavke profesionalne opreme za vešeraj, odnosno mašina za pranje veša, mašina za sušenje veša i dozirni uređaj za profesionalnu mašinu za pranje veša u vrijednosti od 42.600 maraka. 

- Definisani kriterijum za dodjelu ugovora je bila najniža cijena ponude. Zaprimljene su tri prihvatljive ponude, a nakon okončane e-aukcije kao najpovoljnija je izabrana ponuda ponuđača od 42.258 KM, s kojim je zaključen ugovor o nabavci - stoji u izvještaju. 

Uvidom u ponudu izabranog ponuđač, revizori su utvrdili da on nije naveo konkretne modele i opise ponuđenih proizvoda, niti je uz ponudu priložio katalošku ili bio koju drugu dokumentaciju iz koje bi bilo moguće nedvosmisleno potvrditi da ponuđeni proizvodi odgovaraju zahtjevima tenderske dokumentacije. 

- Iz navedenog proizlazi da nije bilo moguće izvršiti pravilnu evaluaciju ponuda, a što za posljedicu može imati izbor ponuđača čiji predmet ponude ne ispunjava specifikovane karakteristike tražene opreme - navode revizori.

Imali su primjedbe i kod otvorenog postupka nabavke profesionalnog valjka za peglanje u vrijednosti od 77.000 KM.

- Zaprimljene su dvije ponude u vrijednosti od 76.000 i 77.000 KM. Ponuda od 76.000 ocijenjena je kao nepravilna iz razloga što ponuđač nije dostavio potpisanu i ovjerenu izjavu da posjeduje na stanju sve rezervne dijelove za ponuđenu opremu i da će ih u slučaju potrebe isporučiti u roku od 24 sata od momenta zahtjeva ugovornog organa, kako je traženo tenderskom dokumentacijom - navedeno je u izvještaju. 

Komisija za javne nabavke je ocijenila ponudu u iznosu od 77.000 KM kao jedinu prihvatljivu, zbog čega nije sprovedena e-aukcija.

- Uvidom u ponudu izabranog ponuđača utvrdili smo da on nije naveo konkretan model i opis ponuđenog proizvoda. Ponuđač je uz ponudu dostavio katalog proizvođača koji sadrži šest različitih modela, međutim, na njemu nije naznačen model koji je predmet ponude - stoji u revizorskom izvještaju.

Revizori su imali primjedbe i na nabavku dodatnih i nepredviđenih radova na izgradnji tornja za osmatranje i kontrolno-propusnog centra Zavoda, ali i na tender raspisan za sanaciju klizišta u krugu zatvora u Vojkovićima. Revizori su tokom češljanja poslovnih knjiga uočili angažman troje spoljnih saradnika, uglavnom po jedan mjesec za poslove iz opisa sistematizovanih radnih mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana