Republika Srpska u 2022. godini

G.S.
Republika Srpska u 2022. godini

Donosimo pregled događaja koji su obilježili 2022. godinu u Republici Srpskoj i BiH.

Tri decenije Srpske

“Republika Srpska nije nastala iz inata, već ponajviše iz straha. Ne slavi 9. januar da bi provocirala nego kao podsjetnik na istorijsku činjenicu, ali ne da svoja prava jer je za njih proliveno i previše krvi da bi iko njima trgovao”. Te i druge poruke mira poslate su u svijet 9. januara 2022. godine s proslave tri decenije postojanja Republike Srpske, održane pod sloganom “Naših prvih 30 godina”. Republika je, osim rođendana, obilježila i brojne važne jubileje i datume - tri decenije od usvajanja Ustava RS, te isto toliko od formiranja njene vojske koja je odbranila narod i vjekovna ognjišta, ali se prisjetila 30. put po redu i smrti 12 beba zbog nedostatka kiseonika usljed zabrane Savjeta bezbjednosti UN što je bio okidač za slavnu vojnu operaciju “Koridor 92”. Porodice žrtava kao i republički zvaničnici su se, na mjestima stradanja i kod spomen-obilježja, prisjećali nevinih koje su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata ubijali pripadnici drugih naroda te tražili kaznu za počinioce tih zločina.

Opšti izbori, zaplet i rasplet

Deveti po redu opšti izbori u BiH sprovedeni su prve nedjelje u oktobru. Iako se i ovaj put, u susret izbornom ciklusu, uveliko spekulisano da neće biti novca, a tako ni provjere volje birača oni su, ipak, na biralištima izabrali nove rukovodioce na republičkom, federalnom i na nivou BiH. Za srpskog člana Predsjedništva BiH izabrana je Željka Cvijanović, dok je za predsjednika Srpske, nakon ponovnog brojanja glasova, proglašen Milorad Dodik. Međutim, u strankama opozicije i dalje osporavaju njegovu pobjedu, a izborni poraz olako nisu prihvatili ni u SDA koja nakon mnogo godina nije dio vladajuće koalicije na zajedničkom nivou vlasti. Njihovo mjesto je, kao predstavnike Bošnjaka, zauzela grupa oko SDP-a BiH, poznatija kao “osmorka”. Pečat proteklom ciklusu dale su izmjene Izbornog zakona BiH, koji je u izbornoj noći nametnuo Kristijan Šmit, a tiču se uspostavljanja vlasti u FBiH.

Inflacija i primanja

Rusko-ukrajinski sukob uslijedio je nakon godina pandemije korona virusa te ostavio traga i na domaćem terenu - u političkom i ekonomskom smislu. Tako će 2022. ostati po visokom skoku cijena, posebno osnovnih životnih namirnica i goriva, ali pokušajima da, podizanjem plata i penzija ublaže poskupljenja. Mjeseci su, a na kraju bez epiloga, potrošeni na priču o ukidanju akciza na gorivo i smanjenju stope PDV-a, a tradicionalno ni ove godine poslodavci i sindikalci nisu postigli dogovor o minimalcu.

Kandidatski status za BiH

BiH je, odlukom šefova država članica EU, u decembru zvanično postala zemlja kandidat za punopravno članstvo u Uniji. Evropski put, kao ključni spoljno-politički cilj, otvoren je 2008. godine potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Zahtjev za članstvo podnesen je 2016, da bi Evropska komisija tri godine kasnije dala pozitivno mišljenje, a na adresu BiH je stiglo 14 prioriteta - uslova koje bi trebalo sprovesti u djelo.

Mnogi otvoreno govore da se mora znati da je BiH status kandidata dobila zbog promjena u politici EU, prije svega usljed izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba i davanja, gotovo preko noći, kandidatskog statusa upravo Ukrajini i Moldaviji.

Ubistvo Bašića

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor, Radenko Bašić, ubijen je na ulici s leđa, u martu u naselju Pećani. Za ubistvo koje je potreslo Srpsku se terete Dalibor Railić zvani Dugi (37) iz Prijedora, Aleksandar Miljatović i Igor Repajić (32) iz Banjaluke.

Mahmuljinov bijeg

Ratni komandant Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakib Mahmuljin pravosnažno je osuđen u aprilu na osam godina zatvora zbog monstruoznih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na Ozrenu i Vozući 1995. godine. Umjesto u zatvor, napustio je BiH i otišao u Tursku. Za njim je raspisana crvena Interpolova potjernicu.

Zemljotresi u Hercegovini

Hercegovačke opštine zatresao je 22. aprila na Veliki petak zemljotres jačine 5,8 stepeni po Rihteru, a nakon tog najjačeg udara uslijedila je serija slabijih podrhtavanja. Šteta je višemilionska, a ima porodica koje su još u alternativnom smještaju.

Ugašeni životi

Mladen Dulić, mladić iz Laktaša, koji je ismijavan i sniman kamerom tokom prijavljivanja na posao, oduzeo je sebi život nakon što je taj snimak objavljen na društvenim mrežama. Mlad život je ugašen i kod Prnjavora gdje je Goran Karanović oduzeo sebi život zbog prijetnji da će mu oduzeti pse koje je spasio. Oba slučaja potresla su javnost u Srpskoj i šire.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana