Republika Srpska i Crna Gora: Partnerstvo za obnovljive izvore energije

SRNA
Republika Srpska i Crna Gora: Partnerstvo za obnovljive izvore energije

BANjALUKA - Ministri energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i Crne Gore Saša Mujović saglasili su se da dvije zemlje imaju odlučnu namjeru i spremnost za intenziviranje saradnje, naročito na polju energetike, koja podrazumijeva realizaciju zajedničkih investicija.

Đokić je rekao da je sa Mujovićem razgovarao danas u Banjaluci o više značajnih tema, o potrebi analize ukupnih energetskih pozicija kojima Srpska i Crna Gora raspolažu, kao i sagledavanju regionalnih prilika u kontekstu energetskih aktivnosti.

- Te aktivnosti su u ovom dijelu Evrope veoma dinamične posljednjih godina, sa stanovišta razvoja novih proizvodnih kapaciteta i izgradnje novih energetskih objekata, rekao je Đokić novinarima.

On je dodao da su na sastanku razmijenjena iskustva i utisci o aktivnostima u pogledu procesa napuštanja korišćenja fosilnih goriva, a podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora.

Đokić je naveo i da je potvrđena spremnost da se razmišlja o zajedničkim projektima i investicijama, naročito u području Hercegovine, u Bileći i Trebinju.

"Riječ je o izgradnji energetskih objekata, solarnih i reverzibilnih elektrana, kao i regulisanje pitanja naknada za potopljeno zemljište koje pripada dijelu opštine Nikšić, a u području Bilećkog jezera, kao i korištenje voda ovog jezera za potrebe vodosnabdijevanja Herceg Novog", rekao je Đokić.

Mujović je istakao značaj ujedinjenja zemalja u regionu kako bi se realizovali zajednički ciljevi, te izrazio zadovoljstvo jer je imao priliku da sa Đokićem razgovara o temama u oblasti energetike.

- Imamo nekoliko značajnih dodirnih tačaka u energetskom sektoru, kao što je Bilećko jezero i njegov potencijal. Te teme su pokrenute i napreduju u dobrom smjeru pune realizacije, rekao je Mujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana