Registar službenika misaona imenica

Vedrana Kulaga Simić
Registar službenika misaona imenica

SARAJEVO - Iako su od naloga ministara prošle gotovo dvije godine, u BiH svjetlost dana još nisu ugledale dopune Zakona o državnoj službi koje su preduslov za uspostavljanje registra službenika na zajedničkom nivou vlasti o kojem se polemiše duže od decenije.

Pokušaji da se uspostavi registar, odnosno na jednom mjestu saberu podaci o nacionalnoj, polnoj, kvalifikacionoj i drugoj strukturi rukovodilaca i drugih zaposlenih u više od 70 institucija na nivou BiH traju, prema ranijim podacima iz Agencije za državnu službu BiH, još od 2010. godine. Dugo je kamen spoticanja bila odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, prema kojoj im je zabranjeno da obrađuju lične podatke zaposlenih, kao i da nema zakonskog ovlašćenja da vode takav registar.

Da bi taj dio bio riješen, potrebno je dopuniti zakon, a to su 2021. godine zatražili i tadašnji delegati Doma naroda u Parlamentu BiH kako bi se omogućilo vođenje registra, uz definisanje obima ličnih podataka koji bi se navodili. Te iste godine je, na sjednici Savjeta ministara krajem maja, usvojen zaključak kojim se usvaja informacija Agencije za državnu službu BiH o problematici uspostavljanja registra zaposlenih u institucijama BiH, te zadužilo Ministarstvo pravde BiH da u saradnji sa Agencijom dostavi na usaglašavanje prijedlog zakona o dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, a kojim će se zakonski omogućiti Agenciji vođenje registra državnih službenika i svih zaposlenih u institucijama BiH, osim vojnih lica, policijskih službenika i zaposlenih u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH.

Međutim, sudeći prema informacijama iz najnovijeg izvještaja Agencije za državnu službu za 2022. godinu, o tom pitanju još ništa nije urađeno.

- Istim zaključkom je zadužena Agencija za državnu službu BiH da u roku od tri mjeseca od dana usvajanja tog zakona sačini i dostavi na usaglašavanje prijedlog odluke kojom će se omogućiti vođenje registra zaposlenih kako bi istu odluku Savjet ministara mogao usvojiti. U 2022. godini nije došlo do usvajanja zakona o dopuni  Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, zbog čega ni Agencija nije bila u mogućnosti da sačini i dostavi na usaglašavanje prijedlog odluke kojom će se omogućiti vođenje registra - navedeno je u izvještaju o radu te agencije za 2022. godinu.

Da li su i koje aktivnosti od maja 2021. godine do danas preduzimane u Ministarstvu pravde kada je u pitanju usaglašavanje prijedloga dopuna Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, nismo uspjeli saznati. Iz tog resora ni nakon 15 dana nisu dostavljeni odgovori na pitanja “Glasa Srpske” u vezi sa problemom uspostavljanja zakonske osnove za formiranje registra.

Prema podacima sa internet stranice Agencije za državnu službu BiH, na tom nivou vlasti zaposleno je 3.926 službenika.

Dio političke javnosti i nevladinog sektora duže vrijeme ističe da je potrebno uvesti više reda i povećati transparentnost kada je riječ o zapošljavanju na nivou BiH, gdje ima 75 institucija. Nerijetko se može čuti i da reforma javne uprave, koja je u procesu više godina, do sada nije dala očekivane rezultate iako je u te poslove uloženo nekoliko miliona maraka vlastitih i donatorskih sredstava, a to je potvrđeno i u posljednjoj analizi Kancelarije koordinatora za javnu upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana