Reakcija Kancelarije za reformu javne uprave BiH

M. M. B.
Reakcija Kancelarije za reformu javne uprave BiH

SARAJEVO - Donirani novac u iznosu od 5,33 miliona maraka za reformu javne uprave nije vraćen Švajcarskoj, već Švedskoj i Danskoj, naveli su iz Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave BiH reagujući na tekst “Glasa” objavljen za vikend pod naslovom “Milioni maraka blokirani sedam godina”.

Podsjećaju da, kao što je u tekstu i navedeno, od 2018. godine Fond za reformu javne uprave ne funkcioniše te dodaju da još nije pronađeno rješenje za postojeće stanje, što je takođe u tekstu koji je objavljen za vikend u štampanom izdanju i na portalu “Glasa” i naglašeno.

- Od 2018. godine nije bilo moguće započeti implementaciju projekata koje je odobrio Upravni odbor Fonda, kao ni započinjanje novih projekata. Vodeći donatori Fonda, Švedska i Danska, su zbog blokade funkcionisanja zatražili povrat neutrošenih sredstava, tako da im je 2020. godine vraćeno 5,33 miliona KM. Za preostalih 10,58 miliona maraka koje su donatori i domaće vlasti uplatili u Fond još nije riješeno pitanje namjene, kao ni pitanje daljeg funkcionisanja samog Fonda - navode u Kancelariji koordinatora za reformu javne uprave.

Takođe, u tekstu koji je objavljen u vikend izdanju “Glasa” i na portalu “Glasa Srpske” navedeno je da je više od deset miliona maraka blokirano punih sedam godina zbog političkog nadmudrivanja u BiH.

Na navode iz teksta “Glasa” da je novac u Fondu za reformu javne uprave blokiran jer je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS 2017. godine tražilo da se donirani novac doznači entitetima, navode da novac nikada nije ni mogao biti doznačen entitetima, iako u tekstu nije nigdje navedeno da je novac doznačen entitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana