Reagovanja na najavljenu pomoć NATO: Utvrditi ko ju je tražio, važno ostati neutralan

GS/Srna
Reagovanja na najavljenu pomoć NATO: Utvrditi ko ju je tražio, važno ostati neutralan

BANjALUKA – Nakon što je saopšteno da je na nedavnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO u Briselu odobren paket pomoći za odbrambeni i bezbjednosni sistem u BiH, treba utvrditi ko je tu pomoć tražio, a svakako je ne bi trebalo prihvatiti i vezivati se za Alijansu.

Stav je to predstavnika Srpske u zajedičkim institucijaama i političkih analitičara.

Ministarstvo odbrane BiH saopštilo je juče da je na nedavnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a u Briselu odobren paket pomoći BiH koji obuhvata devet projekata za odbrambeni sistem i tri za bezbjednosni, čija ukupna vrijednost je na desetine miliona evra. Nakon toga je  predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je da Predsjedništvo BiH, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo ne prihvati pomoć.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da je veoma važno da se zna ko je i na koji način zatražio pomoć od NATO-a za BiH, jer je za odbranu nadležno Predsjedništvo BiH i ono bi trebalo dati odgovor na ta pitanja.

-Kada je u pitanju odbrana i bezbjednost i od najdobronamjernije pomoći može da zaboli glava - rekao je Špirić za Srnu.

Špirić dodaje da će se svaka pomoć unutar BiH koja dolazi izvana, a nije zatražena u skladu sa Ustavom i zakonom BiH, nažalost, pokazati kao kontraproduktivna.

-Cijenu za sve nesporazume unutar BiH će plaćati građani BiH. Isto tako mislim i na najavljenu pomoć NATO saveza BiH - rekao je Špirić.

Zamjenik predsjedavajućeg Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao je da ostaje otvoreno pitanje zašto bi Alijansa davala neku pomoć BiH ako to od nje niko nije ni tražio.

-Nismo mi navikli ni na kakvu pomoć, pogotovo ne Srbi u Srbiji, ali ni u BiH, od NATO-a. Znamo posljednji put kada su nam nešto slali, slali su bombe, a od njihove pomoći nam je ostao „samo“ osiromašeni uranijum - rekao je Petković.

 

On ističe da ne treba biti apriori protiv razgovora sa NATO paktom, ali da treba biti oprezan, jer su još bolna sjećanja na njihova nedjela na ovim prostorima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi BiH prihvatanjem NATO pomoći postala geopolitička moneta Alijanse i da Milorad Dodik, zahtjevom Predsjedništvu BiH da odbije ovu pomoć, koja nije zatražena na ustavan i zakonit način, brani prava i interese sva tri konstitutivna naroda u oba entiteta.

Anđelković je rekao da Dodik ovim brani ne samo interese Republike Srpske i njeno pravo da utiče na geopolitički kurs BiH, već i svih građana BiH.

-Čim prihvati pomoć, ona se vezuje za NATO i tokom njegovog pohoda na Rusiju -  rekao je Anđelković.

On smatra da je Dodik s pravom regovao na poteze dijela političkih struktura BiH i NATO pakta, prvenstveno iz dva razloga.

-Pod jedan, kada bi BiH sada prihvatila pomoć NATO pakta, ona bi pogazila svoj ustavni poredak, jer za tako nešto mora da postoji unutrašnja saglasnost u duhu Dejtona. Pod dva, BiH bi se time posredno se svrstala uz NATO u ovom velikom globalnom sukobu - ukazao je Anđelković.

On je naglasio da su BiH potrebni mir, ekonomski napredak i saradnja, a ne svrstavanje na bilo čiju stranu.

-Ne zna se kako će se globalni sukob  (u Ukrajini) završiti, a ne zna se ni kakva će konstelacija snaga nastupiti nakon njega, tako da je u takvim okolnostima najbolje ostati neutralan - zaključio je Anđelković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana