Reagovanja na izave ambasadora SAD: Iz Marfija progovara Izetbegović

Veljko Zeljković
Reagovanja na izave ambasadora SAD: Iz Marfija progovara Izetbegović

SARAJEVO - Iako bi prvi i osnovni zadatak svakog inostranog ambasadora koji dolazi službovati u BiH trebalo da bude predstavljanje svoje zemlje u najboljem svjetlu i zastupanje njenih interesa, mnogi od njih prelaze tu granicu, a jedan od njih jeste i američki diplomata Majkl Marfi.

Kaže ovo za “Glas Srpske” politikolog iz Istočnog Sarajeva Filip Matić, komentarišući posljednje, kako ih je nazvao, neprimjerene i degutantne izjave američkog ambasadora u BiH, u kojima se on prvo stavio u ulogu eksperta istorije nazivajući Povelju Kulina bana dokumentom koji navodno svjedoči o postojanju državnosti BiH vijekovima, a onda i eksperta i tumača ustava, poručujući da je BiH vlasnik imovine Srpske.   

- Pokazao je veliku bahatost, baš kao i mnogi njegovi prethodnici. Ta pojava prisutna je još od raspada SSSR. Od tada se oni ponašaju ka­o glavni svjetski policajci i zato nas ne treba začuditi ni ovo ponašanje Marfija, ali i ostalih njegovih diplomatskih kolega koji se bez ustručavanja miješaju u unutrašnje stvari BiH, pri tome pokazujući veliku drskost iznoseći netačne i apsurdne tvrdnje. Kada on kaže kako je neka povelja dokaz državnosti BiH, a pritom prenebregava, svjesno ili ne, da se radi o dokumentu napisanom ćirilicom u 12. vijeku, kada još uvijek nije postojao ovakav koncept države, onda je to neviđena glupost. U stvari, kao da je iz njega progovorio Bakir Izetbegović i razni istoričari, koji u posljednje vrijeme pokušavaju dokazati kako Srba na ovim prostorima nije ni bilo te kako je sve bosansko pa i srpska jevanđelja, poput Čajničkog jevanđelja i Mirosavljevog jevanđelja - istakao je Matić. 

Osvrćući se na Marfijev sastanak u petak s reis-ul-elemom Huseinom Kavazovićem, na kom se govorilo o pomirenju, vladavini prava i ključnim reformama u BiH, s koga je poručeno kako je BiH vlasnik državne imovine, a ne entiteti, Matić kaže kako je američki ambasador, nažalost, opet pokazao veliko neznanje jer to nigdje u Ustavu BiH ne piše. 

- Interesantno, ali Marfijeve izjave dolaze u vrijeme kada se u ovoj zemlji pokušava nešto uraditi. Stavio se otvoreno na stranu SDA i IZ, koja posljednjih mjeseci svjesno podiže nacionalne i političke tenzije u BiH. Šta Kavazovć i IZ imaju s pravom i reformama u BiH, ili recimo imovinom entiteta. Ništa, ali očigledno se željela poslati poruka te ponovo zatalasati politička atmosfera u BiH, a Marfi je izgleda majstor za to - smatra Matić.

Dodaje i kako mu nije poznato da se Marfi ikada javno oglasio povodom skandaloznih izjava imama iz Kozarca i Prijedora u kojima je Sveti Sava nazvan fašistom, a pravoslavlje sektom. Nije ni kada su napadnuta srpska djeca u Sarajevu na fudbalskom turniru.

- Znači i ta Marfijeva priča o pomirenju, suživotu, širenju demokratije, licemjerna je, baš kao i sam razgovor s Kavazovićem, koji je stao u odbranu pomenutih imama, nazivajući istragu protiv njih novim pokušajem širenja islamofobije. Ako su američkom ambasadoru već toliko puna usta ljudskih prava, zašto nije pozvao Kavazovića da se izvini u ime imama. Nije, jer mu to nije u interesu - kaže Matić.

Doktor političkih nauka iz Banjaluke Vlade Simović smatra kako ovo nediplomatsko uplitanje pojedinih inostranih ambasadora u BiH traje još od 90-tih godina.

- Neki smatraju da su oni bili i jedni od glavnih inicijatora rata na ovim prostorima. I to uplitanje traje sve do danas, što nikako nije dobro. Ali veliki problem jeste taj što jedna od strana u BiH priželjkuje taj međunarodni intervencionizam, što nikome ne može donijeti dobro - poručio je Simović.

Zlokobne poruke

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi i pored poznatog stava Republike Srpske istakao je nedavno da je “rat u Ukrajini najbolji pokazatelj da BiH mora da uđe u NATO”. Prema mišljenju analitičara, ove Marfijeve riječi zvuče pomalo prijeteće i zlokobno, jer se šalje jedna poruka “ako nisi u NATO, onda je i rat moguć”.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana