Reagovanja iz Srpske: CIK priznao volju naroda

Srna
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Centralna izborna komisija (CIK) BiH priznala je volju naroda Republike Srpske, a pobjeda Milorada Dodika je neosporiva.

Poručili su to zvaničnici Srpske, kao i predstavnici političkih partija u Srpskoj, nakon što je CIK BiH donio dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH, prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Republike Srpske održanim 2. oktobra.

redsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je volja naroda bila jasna 2. oktobra i da se ide u brzo formiranje institucija Srpske.

-Formiraćemo brzo institucije da bi očuvali mir, stabilnost i nastavili aktivnosti koje od nas očekuju građani - izjavila je Cvijanovićeva za RTRS.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da CIK BiH ništa drugo nije mogla osim da konstatuje da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsjednika Srpske i da tu činjenicu svi moraju da prihvate.

Čubrilović je rekao  da je najnovija odluka o utvrđivanju rezultata opštih izbora u BiH pokušaj vađenja CIK-a iz nezakonitih radnji u koje je ta institucija sama sebe uvukla.

-CIK nije mogao ništa drugo nego konstatovati činjenično stanje kada je riječ o izborima u koje mi nismo nijednog trenutka sumnjali -rekao je Čubrilović i dodao da je današnja odluka i za obične građane došla kao jedna olakšavajuća okolnost.

On je najavio da će Srpska, po proglašenju konačnih rezultata izbora, što se očekuje 2. novembra, krenuti u konstituisanje nove Vlade, saziva Narodne skupštine i svega ostalog.

-Dobro je što će Skupština i u ovom starom sazivu usvojiti budžet Srpske za 2023. godinu. U suštini, ista ekipa ljudi priprema sve što sam spomenuo tako da će se moći nesmetano i bez većih problema nastaviti sa radom. U vezi s tim, budžetski korisnici neće ni osjetiti da je ovo bio jedan krizni period - rekao je Čubrilović, koji je i lider DEMOS-a.

On očekuje da se sada u društvu spuste političke i ostale tenzije kako bi se građani okrenuli redovnim poslovima.

-Treba da se spuste tenzije. Nije nikakvo ratno stanje. A činjenice se moraju prihvatiti na ovaj ili onaj način. Što ih prije prihvatimo, to bolje za sve - rekao je Čubrilović.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je CIK BiH priznala volju naroda Republike Srpske.

- CIK je prvo natjerala nas da se okupimo zajedno i da pokažemo da je Republika Srpska odlučna, a onda smo mi natjerali CIK da prizna volju naroda -  istakao je Stevandić.

Ona je rekao da je potrebna opreznost prema CIK-u i u narednih nekoliko dana.

-Jer im nije vjerovati, ali je činjenica da je, što bi naš narod rekao, CIK ciknuo i da smo mi počeli da pobjeđujemo ne samo na biračkim mjestima nego i za stolovima gdje se vrši kontrolno brojanje - kaže Stevandić.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je Srni da se čista pobjeda kandidata SNSD-a za predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika ni sa čim nije mogla osporiti uprkos svim nastojanjima i političkim pritiscima na CIK BiH subjekata nezadovoljnih izbornim ishodom.

-Iz mog ugla gledanja ishod je onakav kakav je bio očekivan. Sve političke projekcije i pokušaji eliminacije Dodika očigledno nisu imali ni minimalno uporište u prebrojanim glasovima i CIK je uradio jedino što je mogao - istakao je Čavić, dodajući da je CIK rezultate za predsjednika Republike Srpske trebao objaviti još u nedjelju.

On je naveo da je zadovoljan što nije došlo do novih komplikacija koje su političkim instruisanjem CIK-a mogle biti stvorene i koje su mogle proizvesti nestabilnost u Republici Srpskoj.

Čavić je istakao da je potvrda CIK-a da je Milorad Dodik osvojio najviše glasova za predsjednika Republike Srpske dobra vijest koja će vratiti sve političke prilike u Srpskoj u stabilno okruženje i omogućiti da se relativno brzo konstituiše vlast u Republici.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je da je CIK očekivano potvrdio ono što su predstavnici vladajuće koalicije danima govorili – da je Milorad Dodik novoizabrani predsjednik Republike Srpske, dodajući da bi opozicija trebalo da čestita lideru SNSD-a i strankama na vlasti ukoliko ima političke kulture.

-Ovim kontrolnim brojanjem se samo potvrdila razlika između Dodika i njegovog protivkandidata Jelene Trivić (PDP) od preko 30.000 glasova. CIK nije imai drugog izbora već da potvrdi izbornu volju građana Srpske. Ovo je jedina moguća odluka, a žao mi je samo onih koji su tvrdili suprotno - rekao je Banjac Srni.

On je istakao da bi brojni predstavnici opozicije trebali da razmisle o ostavkama i prestanku bavljenja politikom jer to ne samo da ne znaju, već su mogli da narod Srpske dovedu u veliku krizu.

-Odnosno, građane su okrenuli jedne protiv drugih. S druge strane, naš politički cilj nije svađa naroda već apsolutni mir u kome građani treba da iskažu svoju izbornu volju. Dakle, i oni koji nisu glasali za Dodika i stranke u vlasti jednako su nam vrijedni - rekao je Banjac.
 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana