Razbijena kriminalna mreža: U Srbiji nabavljali tablete za smirenje pa ih prodavali u Evropi

Tanjug
Foto: Evropol

HAG - U akciji u kojoj su učestvovali pripadnici policija Srbije, Rumunije, Estonije i Finske, uz podršku Evrodžsta i Evropola, uhapšeno je 47 osoba i zaplijenjeno više od šest miliona tableta, čime je presječen međunarodni lanac krijumčarenja lijekova koji se izdaju na recept.

Tablete zaplijenjene tokom operacije koje su sprovele vlasti ovih zemalja imaju tržišnu vrijednost od oko 12,5 miliona evra, saopštio je danas Evropol.

Ova kriminalna mreža se sumnjiči da je nabavljala velike količine psihoaktivnih medicinskih tableta u Srbiji, koje je distribuirala dalje u Rumuniju, Estoniju, Finsku i Norvešku da bi se prodavale na ulici.

Dva glavna lijeka koja su bila predmet ove nelegalne trgovine na recept prepisuju ljekari i namijenjena su za kontrolu paničnih i anksioznih poremećaja, ali pošto ove vrste lijekova mogu da izazovu dezinhibiciju, euforiju i ublaže anksioznost, često se zloupotrebljavaju u rekreativne svrhe, navodi se u saopštenju Evropola.

Tokom ove operacije osim velike količine tableta zaplijenjeni su gotovina, mobilni telefoni, vatreno oružje i luksuzni automobili, a u Rumuniji su zaplijenjene i dvije kuće.

 Evropol, Evropol i uključene zemlje udružili su snage u zajednički istražni tim (JIT) kako bi razbili ovu kriminalnu mrežu, navodi se u saopštenju Evropola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana