Ratni zločin nije za otkup

Vedrana Kulaga Simić
Ratni zločin nije za otkup

SARAJEVO - U parlamentarnu proceduru na zajedničkom nivou vlasti upućen je prijedlog izmjena Krivičnog zakona BiH kojim bi, u slučaju da dobije zeleno svjetlo, bila stavljena tačka na dosadašnju praksu prema kojoj je moguće zatvorsku zamijeniti novčanom kaznom čak i u slučaju kad je riječ o presudi za ratni zločin.

Iza inicijative stoji poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović s kojim juče nismo uspjeli stupiti u kontakt. On je, s druge strane, u aktu koji je zaprimljen u tom parlamentarnom domu naveo da se prijedlog odnosi na kazne za ratni zločin koje ne prelaze godinu dana. Prema njegovim informacijama, do sada je zabilježeno osam slučajeva tokom posljednjih pet godina u kojima je “otkupljena” zatvorska kazna.

- Mogućnost “otplaćivanja” ratnog zločina i “kupovina slobode” u tim slučajevima je neprihvatljiva. Bez obzira na to što se radi o kaznama do godinu dana zatvora i dalje se radi o ratnom zločinu i to u budućnosti treba spriječiti - istakao je Magazinović.

Tvrdi da je zabilježeno da su mogućnost otkupa koristili pripadnici svih etničkih grupa presuđeni za krivična djela protiv čovječnosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, tako da se zakon ne može i ne smije posmatrati iz tog ugla. Podsjetio je da je i Savjet ministara BiH usvojio ove izmjene zakona 2017. godine, ali da one nikada nisu došle do Parlamenta.

- Prema međunarodnom pravu, djela ratnog zločina spadaju u najteža krivična djela i zaslužuju najteže krivične sankcije i najjaču društvenu osudu, a trenutnim zakonom se u određenim slučajevima svode na ekonomsku kategoriju - naglasio je Magazinović i podsjetio da je Parlament BiH već intervenisao na zakon po pitanju zamjene zatvorske kazne novčanom, kada se 2018. bavio krivičnim djelima učešća na stranim ratištima i terorizma.

Krivičnim zakonom BiH je definisano da je kaznu zatvora do godinu dana moguće zamijeniti novčanom kaznom tako što se svaki dan “košta” 100 KM.

Sagovornici “Glasa”, upućeni u tematiku, ističu da bi lično podržali suštinu ovog što poslanik SDP-a stavlja u proceduru, ali i dodaju da treba voditi računa o nadležnostima.

- Ovaj prijedlog može samo da se odnosi na one kojima je presudio Sud BiH, a ne sudovi u entitetima - tvrdi jedan od naših sagovornika, ističući da poslanici imaju dovoljno vremena da se konsultuju sa stručnjacima prije nego što inicijativa bude stavljena na dnevni red.

Jedna od posljednjih presuda Suda BiH, u kojoj je izrečena kazna od godinu, jeste ona prvostepena iz februara ove godine. Riječ je o predmetu u kojem je Nedžad Tinjka osuđen na 13 godina zatvora, Jure Kordić na tri, a Dražan Lovrić na jednu godinu zatvora za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Mostara.

OEBS

Gotovo identične preporuke za nadležne u BiH ima i Misija OEBS-a. I oni su nedavno pozvali zakonodavne vlasti da razmotre mogućnost izmjena i dopuna krivičnih zakona, kako bi se ili napravili izuzeci od odredaba o zamjeni kazne zatvora novčanom u predmetima kršenja međunarodnog prava ili smanjila maksimalna zatvorska koja se može zamijeniti novčanom na manje od godinu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana