Rat može izazvati samo Amerika

Veljko Zeljković
Rat može izazvati samo Amerika

BANjALUKA - Eventualni sukobi na prostorima zapadnog Balkana mogu se desiti samo ako ih ponovo osmisle i direktno pod staknu prije svega SAD, odnosno američki vojni i politički stratezi, a zarad nekih svojih geopolitičkih ciljeva u ovom dijelu svijeta.

Kaže ovo za "Glas Srpske" dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Slobodan Župljanin komentarišući procjene koje su početkom ove sedmice objavljene na zvaničnoj internet stranici

Kancelarije direktora nacionalne obavještajne službe SAD, a u kojima se, između ostalog, navodi i upozorava da bi se tokom ove godine zapadni Balkan mogao suočitisa navodno povećanim rizi-

kom lokalizovanog međuetničkog nasilja, pri tome u taj kontekst i pod lupu stavljajući BiH.

Prema riječima Župljanina, radi se o izvještaju koji vjerovatno na najbolji mogući način ilustruje koja su to područja interesantna

SAD, odnosno gdje to još nisu uspjeli sprovesti svoju potpunu kontrolu - političku i ekonomsku hegemoniju.

Smatra da je politički, ali i ljudski nekorektno da se oni koji se zalažu za mir i stabilnost, poštovanje ustava i zakona, proglašavaju prijetnjama po mir i stabilnost na Balkanu, a oni koji otvoreno rade na rušenju dejtonske BiH - mirotvorcima.

- Obavještajne procjene SAD, a pokazalo se to mnogo puta do sada kroz istoriju, otkrivale su i globalne planove Pentagona i Bijele kuće, odnosno na kojim mjestima su spremni u određenom trenutku izazvati krizu ili rat zarad nekih svojih geopolitičkih ciljeva. I to je jedna od strategija i taktika američkih zvaničnika. Zaboravili su da pomenu da je najveći generator i kreator

kriza, u stvari, američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji to radi zajedno sa Kristijanom Šmitom. Stoga i ovaj pomenuti izvještaj nema nikakve veze sa realnošću, a pogotovo jer se oni koji se zalažu za mir i stabilnost, poštovanje ustava i zakona, proglašavaju prijetnjama po mir i stabilnost na Balkanu, a oni koji se rušilački ponašaju, etiketiraju kao mirotvorci - ategoričan je Župljanin.

Puna usta demokratije

Dodaje i da političkim liderima sa ovih prostora, izuzev Aljbina Kurtija i dijela bošnjačke elite, ni na kraj pameti nije da budu

eventualni uzročnik nekih novih sukoba, ili ne daj bože ratova. To što se neko, kako kaže, politički i demokratski bori za očuvanje svoje ustavne pozicije, kao što to čini Republika Srpska, ne bi trebalo da predstavlja problem, pogotovo ne onim kojima su puna usta priče o slobodama, pravima i demokratiji.

- Ako se nekom to iz nekog razloga ne dopada, to je njegov problem, a nikako ugrožavanje bezbjednosti. Nažalost, svjedoci smo da inostrani kolonizatori zarad svojih interesa svjesno kreiraju krize unutar drugih zemalja. Zabrinjavajuće je što pojedine političke elite sa ovih prostora, one sa prostora FBiH, pristaju na jednu takvu opasnu američku igru. Srpska ne smije upasti u tu zamku, a pokazala je i da neće. Treba samo nastaviti sa dosadašnjom legitimnom borbom za njen opstanak, poštovanje međunarodnih sporazuma i Ustava BiH, što očigledno ne kima iz Vašingtona smeta - dodao je Župljanin.

Slično mišljenje dijeli i vojno-politički analitičar i direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma Mitar Kovač, navodeći kako ga nimalo nije iznenadio ovaj izvještaj.

- Obaveštajni podaci koji se prikupljaju i analize koje se naknadno prave, nikada se po pravilu ne iznose u javnost.Oni su tajni i pod oznakom strogo poverljivo. Ono što ponekad navodno procuri ili bude zvanično objavljeno, SAD samo služi kao alibi za neko buduće delovanje i širenje svoje hegemonije, ali i kao vrsta pritiska. Očigledno su postali svesni da je Srpska čvrst orah, te sada od nje i njenog rukovodstva prave bauk, koji bi navodno mogao dovesti do sukoba na prostorima BiH.

To naravno da nije tačno. Otkad je borba za ustavom zagarantovana prava – secesija? Sve se, u stvari, svodi na to da i BiH bude uvučena pod NATO kišobran, a čemu se Srpska protivi, a da bi se to i postiglo, treba od BiH napraviti unitarnu BiH. Kako im to ne polazi za rukom, onda je najlakše Srpsku optužiti za pokušaje secesije - kaže Kovač.

Dodaje i da 90 odsto globalnih sukoba nosi potpis američke administracije, te da bi i bošnjačko rukovodstvo trebalo da postane svjesno te činjenice, odnosno u kakvu bi je novu geopolitičku igru eventualno mogla uvesti aktuelna američka vlast, ukoliko bude odlučila da zaigra na tu kartu.

- U ovom trenutku smatram da je tako nešto ipak nerealno, te da SAD nisu spremne na novu avanturu, bar dok traje rat u Ukrajini ili pojasu Gaze.

Ovo nije ništa drugo do jedan novi pokušaj da se pritisne rukovodstvo Srpske da se povinuje njihovim strateškim ciljevima - kaže Kovač.

Komentarišući pomenuti izvještaj, u kojem je označen kao remetilački faktor, predsjednik Milorad Dodik je istakao da je Amerika na ovaj način još jednom potvrdila čvrstu odlučnost da rasturi evropski put BiH kako bi zadržala "lažljivog Kristijana Šmita i gospodarilaovim prostorom", poručujući da Republika Srpska ne planira nikakvu secesiju i da neće dozvoliti da bilo ko ugrozi mir i stabilnost.

Prema njegovim riječima, autori ovog dokumenta su u nekoliko rečenica uspjeli da napišu toliko laži i saspu sav svoj otrov kako bi stvorili prostor za dalje intervencije i blokiranje i Republike Srpske i Federacije.

Poručio je kako je ipak zabrinjavajuće da Amerikanci s takvom sigurnošću govore o mogućim sukobima u BiH, te dodao da čovjek ne može da se ne zapita šta bi se to moglo desiti ako ispune svoje prijetnje i da li pričaju o sankcijama ili o nekim no vim vojnim intervencijama.

Posljednji dani

Smatra i da sva ova priča pokazuje čime će se sve služiti najnesposobnija američka administracija u njenoj istoriji u svojim posljednjim danima dok je na vlasti. Srećom, dodao je, sve je više onih koji shvataju da takva politika odlazi u prošlost, kao i da niko više i ne govori da postoji i najmanja šansa da Džo Bajden ostane predsjednik, sve zanima šta će uraditi Tramp kada ponovo dođe na predsjedničko mjesto. Republika Srpska čeka, poručio je Dodik.

Reagovao je i predsjednik Vlade Radovan Višković navodeći da se u BiH vještački pravi priča o narušenoj bezbjednosti, te dodajući da, ako neko naruši mir, to će biti isključivo djelovanjem stranaca.

Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe SAD (ODNI) objavila je izvještaj u kjem se govori o potencijalnim prijetnjama u svijetu, ali i globalnim iz azovima s kojima bi se ova država mogla suočiti. Pored Kine, Rusije, Indije i pojasa Gaze, dobar dio ovog izvještaja je posvećen i zemljama u kojima bi, navodno, moglo doći do sukoba. U prvi plan je, pored Haitija, Venecuele, Etiopije, Sudana, te područja Sahel, stavljen i zapadni Balkan. U "pojašnjenju" se navodi kako predsjednik Srpske Milorad

Dodik "preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u BiH kako bi obezbijedio secesiju Republike Srpske".

Kako se dalje navodi, takvi postupci mogli bi da podstaknu bošnjačke lidere da ojačaju kapacitete za zaštitu svojih interesa, a što bi onda moglo da dovede do nasilnih sukoba.

Na kraju se upozorava da bi sve to moglo podstaći "spoljne aktere da iskoriste ove etničke razlike da bi povećali ili zaštitili svoj regionalni uticaj i osujetili širu integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana