Rastrošnost Instituta za nestala lica BiH probija sve granice

Marijana Miljić Bjelovuk
Rastrošnost Instituta za nestala lica BiH probija sve granice

SARAJEVO - Na parkingu Instituta za nestala lica BiH ima više specijalizovanih vozila od dozvoljenih, a prilikom službenih putovanja zaposleni u toj instituciji za jedne te iste relacije na putnim nalozima upisuju različite kilometraže. Takođe, nadležni unapređuju radnike na svoju ruku, ali i nabavljaju robu mimo one koja je definisana ugovorom.

To su samo neke od primjedaba revizora na poslovanje Instituta za nestala lica BiH u prošloj godini, a za koji predstavnici udruženja u Srpskoj koja su proisteklih iz proteklog rata navode da nije opravdao svoje postojanje te da je trebalo da bude odavno ugašen.

Kancelarija za reviziju institucija BiH je prilikom kontrole poslovnih knjiga Instituta za nestale podsjetila i na dugogodišnju agoniju kada je riječ o neraspisivanju konkursa za izbor članova Upravnog i Nadzornog odbora te institucije.

- Mandat Nadzornog odbora istekao je krajem 2010. godine i Institut je u više navrata izvještavao suosnivače da je neophodno pristupiti proceduri imenovanja novog saziva Nadzornog odbora. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je tek u avgustu 2023. godine objavilo javni konkurs za izbor članova Nadzornog odbora zajedno s izborom Upravnog odbora. Ta procedura je u toku - naveli su revizori.

Takođe navode i da Institut za nestala lica još nije okončao aktivnosti koje su započete u ranijem periodu na donošenju novog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Rashodi Instituta lani su iznosili 3,15 miliona maraka, a najveći iznos, odnosno više od polovine, otišao je na bruto plate i to 1,55 miliona KM, dok je na naknade troškova zaposlenih iskeširano 270.604 KM.

Revizori su naveli i da je Institutu odobreno korišćenje 20 specijalizovanih vozila, ali da oni već duže koriste veći broj specijalizovanih vozila od odobrenog.

Utvrdili su i propuste kod korišćenja službenih vozila pa je tako na testiranim uzorcima putnih naloga ustanovljeno da se u pojedinim nalozima ne upisuju svi podaci kao što su relacije putovanja, detaljna kilometraža za svaki dan.

- Takođe na pojedinim nalozima nema ni potpisa lica koja su koristila vozila. U nekim slučajevima su prikazane različite kilometraže za iste relacije - stoji u izvještaju.

Troje zaposlenih u Institutu za nestala lica lani je interno premješteno, odnosno unaprijeđeno, bez sprovođenja procedure javnog konkursa, na osnovu odluke Kolegijuma direktora, čime je prekršen važeći propise o internom premještanju i raspoređivanju zaposlenika u institucijama BiH.

Revizori su utvrdili i da je Institut angažovao lice koje je nakon penzionisanja nastavilo da obavlja računovodstvene poslove putem ugovora o djelu na sistematizovanom radnom mjestu.

- Ukupna neto naknada za obavljanje tih poslova iznosila je 6.400 KM za četiri mjeseca (1.600 KM mjesečno). Za ove poslove nisu podneseni mjesečni izvještaji o radu koje je trebalo odobriti ovlašćeno lice kao potvrdu da su poslovi kvalitetno izvršeni i da su stečeni uslovi za isplatu naknade - stoji u izvještaju.

Imali su primjedbe i na javne nabavke Instituta te je utvrđeno da ova institucija ne vodi odgovarajuće evidencije o realizaciji okvirnih sporazuma i ugovora, što za posljedicu ima slabosti u planiranju i dinamici sprovođenja javnih nabavki.

- Izvršili smo uvid u analitičke kartice dobavljača za pojedinu robu i usluge te je konstatovano da su pojedini ugovori vrijednosno prekoračeni (servisiranje vozila, kancelarijski materijal, gorivo). Takođe nabavljaju robu koja nije obuhvaćena potpisanim ugovorom, a postoji i odstupanje nabavljene količina robe u odnosu na ugovorenu - stoji u izvještaju.

Predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog rata u Srpskoj smatraju da bi za traženje nestalih Srba i pripadnika drugih naroda u Odbrambeno-otadžbinskom ratu najbolje bilo osnovati entitetske institute za traženje nestalih, jer sadašnji na nivou BiH ne služi svrsi. Takođe i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Danijel Egić zatražio je da Institut za traženje nestalih lica BiH ubrza aktivnosti na pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka Srba te da se prestane baviti dnevnom politikom.

- Otkako je traženje i identifikacija prešla na nivo BiH to je sve obustavljeno i svedeno na minimalnu mjeru iz prostog razloga jer druga dva naroda u BiH to namjerno razvlače i odugovlače i ne rade ništa kada je riječ o tom pitanju da bi sebe predstavili kao jedine žrtve u prošlom ratu i namjerno smanjili srpske žrtve - rekao je ranije Egić.

Republika Srpska, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, traga za više od 1.600 nestalih lica, od kojih je 1.011 civila, među kojima su njih 312 žene i djeca.

Nijemi na preporuke

Predmet revizora bile su i preporuke date Institutu za nestale.

- Utvrdili smo da je Institut za nestale u 2023. godini od ukupno osam prethodno datih preporuka realizovao dvije, četiri preporuke nisu realizovane, dok je sprovođenje dvije preporuke bilo u toku - naveli su revizori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana