Raković: Srbi su uvijek u istoriji birali da ostanu svoji, bez obzira na posljedice

Srna
Foto: G.S.

BEOGRAD - Srpski narod se kroz istoriju, umjesto da prihvati ultimatume, opredjeljivao za herojsku sudbinu, a to čini i danas slijedeći čvrsto svoje nacionalne interese i odbacujući pritiske i ucjene kojim je izložen u Srbiji, Republici Srpskoj i svuda gdje živi, rekao je Srni istoričar Aleksandar Raković.

On je podsjetio da Srbija u 20. vijeku nije prihvatila ultimatum Austrougarske, ni onaj iz Rambujea što je dovelo do stradanja srpskog naroda, ali da je to sudbina koja bi ga vjerovatno zadesila i da je pognuo glavu jer mu je namijenjena od onih koji su ultimatume isporučivali.

Raković je rekao da danas nema klasičnih ultimatuma već da postoje mnogo suptilniji način da bi se, takođe, nanijela šteta srpskom narodu.

“Ovde se radi o nasilju, o nameri da se uspostave rešenja koja su nepovoljna za srpski narod. Uprkos tome Srbija i Republika Srpska sada igraju jedinu moguću partiju, a to je da se ne odriču svojih saveznika i prijatelja na Istoku, dok takođe gledaju da izađu u susret onom što je razumno od zahteva sa Zapada”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, jasno je da prihvatanje nerazumnih zahtjeva kakvo je odricanje prijateljstva i savezništva sa Rusijom, Kinom, odricanja od Kosova i Metohije, Republike Srpske, odricanja od Srba u Crnoj Gori neće biti.

“To je sve nerazumno i takvi zahtevi su zlosutni, nerazumni i mi ih nećemo prihvatiti”, rekao je Raković.

On je naglasio da su se i Srbija i Republika Srpska opredijelile za jedini mogući put, a to je da znaju šta su im nacionalni interesi.

“To je savezništvo i prijateljstvo sa Kinom, partnerstvo sa Zapadom gde je to moguće, ali neprihvatanje nerazumnih zahtjeva, jer ako bi mi izašli u susret nerazumnom zahtevu Zapada za raskidanje veza sa Rusijom, to bi značilo da bi i podrške Kine verovatno bila dovedena u pitanje. Ovo je moguća partija koju Srbija i Republika Srpska sada igraju”, rekao je on.

On je rekao da je za srpski narod u cjelini važno da Deklaracija Svesrpskog sabora stupi na snagu mnogo jasnije nego sada.

“To ne sme ostati neimplementirano. Mora se implementirati Zakon o zaštiti ćirilice, povratak nadležnosti Republici Srpskoj. Ne valjaju polovična rešenja”, rekao je on.

Austrougarska je 23. jula 1914. uputila ultimatum Srbiji, okrivivši je za atentat u kojem je 28. juna te godine u Sarajevu ubijen prestolonasljednik Franc Ferdinand. Uslovi ultimatuma bili su ponižavajući i unaprijed se računalo da ih Srbija kao suverena država neće prihvatiti, a Austrougarska je zahtijevala odgovor u roku od 48 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana