Radulović za „Glas“: Rafinerija zna da li je ovo ekološka katastrofa

Milijana Latinović Radošević
Radulović za „Glas“: Rafinerija zna da li je ovo ekološka katastrofa

MODRIČA - Nije prvi put da gori gudronska jama, ali nikada do sada nije bio ovakav požar. Da li je riječ o ekološkoj katastrofi treba pitati ljude iz struke i vlasnike, odnosno Rafineriju ulja Modriča, oni znaju šta se nalazi u jami i da li je i koliko opasno po život i zdravlje stanovništva, rekao je „Glasu” načelnik Modriče Jovica Radulović.

On je istakao da je lokalna zajednica više puta apelovala da vlasnici i resorno ministarstvo riješe pitanje gudronske jame koja je Modriči teret više od 40 godina.

-Unutar gudronske jame nalaze se nus produkti Rafinerije ulja Modriča, sve što ostaje od proizvodnje motornih ulja. Sve to se taložilo decenijama u jami. Požar je lokalizovan ali i dalje tinja. Trenutno nisu ugrožene kuće ni ljudi i molim građane da ne paniče da svemu pristupamo hladne glave - rekao je Radulović, dodavši da je svega na stotinjak metara vazdušne linije od Gudronske jame izbjegličko naselje.

Prvi čovjek Modriče je kazao da je sinoć strašan dim bio u naselju, te da se osjeti i danas, jer isparava jedan vid sumporne kiseline.

-Stručnjaci s pravom kažu da u slučaju paljevine tih materija može doći do ekološke katastrofe – kaže Radulović.

Napominje da je danas održan i sastanak Štaba za vanredne situacije Modriče, te da Vatrogasne jedinice Rafinerije ulja modriča, Rafinerije nafte Brod, te specijalizovane jedinice dežuraju nad jamom zbog vjetra koji pogoršava situaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana