Radovan Višković, za „Glas Srpske“: Svi ministri mogu više i bolje da rade

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: D. Pozderović

Potrebno je da pokušamo sačuvati zdravlje koliko je god to moguće, iako je to teško jer živimo u stresnom vremenu. Nekada čak i sami sebi namećemo neke stvari koje na kraju vidimo da se ne isplate.

Takođe, treba da se više razumijemo, razgovaramo i dogovaramo. Jedino na taj način naći ćemo najbolja rješenja za sve, rekao je u intervjuu “Glasu” premijer Republike Srpske Radovan Višković, koji se osvrnuo i na rad aktuelne Vlade u prvoj godini mandata, ali i izazove sa kojima se Republika suočavala u 2023. godini te pritiske koji su stizali sa strane.

- Svi problemi mogu se riješiti za stolom. Nas su lomili za sankcije, Republiku Srpsku. Šta znače naše sankcije Rusiji? To može koštati samo nas, a ne njih. Možemo imati samo štetu - poručio je Višković koji navodi da se, iako je već punih pet godina na čelu Vlade Srpske, nije umorio od posla premijera.

GLAS: Od formiranja aktuelne Vlade RS prošla je godina. Da li ste zadovoljni radom svih ministara?

VIŠKOVIĆ: Uvijek može više i bolje. To se generalno odnosi na sve. Bilo koji posao koji radite u životu uvijek može više i bolje. Nekada imate i neka ograničenja koja ne zavise od vas. Odnosno, imate neke okvire u kojima morate da se krećete, a da uopšte na to ne možete uticati, niti vas ko pita. Vjerovatno, da sam znao nekada tamo krajem 2018. godine da će se na početku 2020. pojaviti pandemija virusa korona i sva ta priča vezana za “kovid 19”, ne bi mi ni palo na pamet da se prihvatim te pozicije i da radim ovaj posao. Pojavilo se nešto što je zakačilo cijeli svijet, nešto nepoznato i za šta apsolutno niste imali nikakva iskustva. Morali smo da tragamo za odgovorima, rješenjima, da se snalazimo u datoj poziciji, a da apsolutno ne možete pozvati u pomoć neka iskustva, pa da na osnovu toga nešto radimo. Sada je situacija drugačija, upravo zbog tog iskustva i prolaska kroz tako stresan period koji je mnogo jače ekonomije od naše bacio na koljena.

GLAS: Kako ocjenjujete rad Vlade?

VIŠKOVIĆ: Često kažem da “ako želite da ne napravite nijednu grešku, onda nemojte ništa raditi”. Samo tada nećemo napraviti niti jednu moguću grešku. Kada bilo šta u životu radite, onda ćete i u najboljoj namjeri napraviti grešku. To je ljudski i normalno. Nije uzalud izreka: Na greškama se uči. Tu su da nas upozore. Vlada je jedan dinamičan mehanizam, operativno tijelo, koje treba da rješava sve životne probleme u datom momentu. Vlada nam dođe kao jedna porodica, domaćinstvo. Dok radim ovaj posao, trudiću se maksimalno da uradim sve što u datom momentu mogu. Da li će se to svidjeti svima, neće?! S druge strane, veliki je uspjeh ako se svidi većini. Mi moramo u datom momentu da tražimo rješenje za datu situaciju. Nema jednoobraznog rješenja za sve. Možda čak i previše apelujem na dijalog, na partnerski odnos. U tripartitnom odnosu snaga država, radnik, odnosno građani i poslodavci moraju tražiti rješenja, koja treba da zadovolje sve strane, a ne samo jednu.

GLAS: Ovo Vam je drugi mandat na čelu Vlade. Jeste li se umorili?

VIŠKOVIĆ: Ne, apsolutno ne. Ovo je moje radno mjesto. Ovdje nisam došao zato što sam želio niti po bilo kakvom konkursu, nego na prijedlog ljudi koji vode Republiku Srpsku. Dok imam podršku tih ljudi, ja ću raditi ovaj posao. Možda bih ja u nekom trenutku volio da radim neki drugi posao, ali nemam pravo da “ako je fino tu sam, ako je malo teže, pa ne bih ja više bio tu”. Nisam od tih ljudi.

GLAS: Koji su ključni problemi sa kojima se susretala Republika Srpska u godini na izmaku?

VIŠKOVIĆ: Dešavanja u svijetu, prije svega sukob u Ukrajini okrenuo je sve naše prioritete naglavačke. Niko ne može zanemariti činjenicu da je taj sukob izazvao enormno povećanje cijene energenata. Dvocifrenu inflaciju. Nismo mogli uticati i niko nas ne pita za to. Da mogu uticati na bilo koji sukob, oni bi bili završeni. Svi ti sukobi ostavljaju posljedice. Nas su lomili za sankcije, Republiku Srpsku, odnosno BiH da se pridružimo sankcijama protiv Rusije. Zahvaljujući politici koju vodi RS o pitanju tih sankcija, Rusija je rekla da je BiH prijateljska zemlja iako znamo da drugi entitet nimalo nije tako nastrojen. Svako u svijetu gleda svoj interes. U svjetskim i međunarodnim okvirima emocije i ljubav nisu popularne, nego samo interes. Ako drugi gledaju svoj interes, pa zašto Srpska i FBiH, odnosno sama BiH ne bi gledali svoj interes. Za jedan zagrljaj lažni i tapšanje po ramenu nećemo plaćati tuđe “igrokaze” i zadovoljstvo. Nisam pristalica toga. Može da se ljuti ko god hoće. Nismo mi nikakvi rusofili, niti zaljubljenici u jedne, druge ili treće, nego i mi kao mali gledamo svoj interes. Dovoljno smo kroz istoriju naučili to: vidjećemo, lako ćemo, de vi uradite to, dobićete vi ovo i ono. Nismo mi dobili ništa, već je sljedeći uslov bio samo gori od onog prethodnog.

GLAS: Da li bi i sukob u pojasu Gaze mogao ostaviti neke posljedice po Republiku Srpsku?

VIŠKOVIĆ: Ono što me plaši u ovom trenutku sa pozicije na kojoj se nalazim je upravo taj sukob na Bliskom istoku, u Gazi. Mi još do današnjeg dana nismo počeli osjećati posljedice tog sukoba. Ali ako se on nastavi i bude kao ovaj rusko-ukrajinski, gdje su se u početku prognoze kretale da će trajati par dana, zatim mjesec, a evo već su prošle dvije godine i nema naznaka da će biti okončan. Strahujem za čitav region, odnosno da nam u jednom trenutku ne dođe na naplatu taj sukob. Dakle, iako je on daleko, negdje tamo, u globalnom i ekonomskom smislu to može biti nešto što je ispred vrata.

GLAS: Njemačka je suspendovala projekte koje sprovodi u Srpskoj u vrijednosti od oko 100 miliona evra. Najavili ste da Mađarska želi da preuzme na sebe te investicije. Da li je to urađeno?

VIŠKOVIĆ: Mađarska vlada preuzeće projekte od kojih je odustala Njemačka, odnosno vjetropark “Hrgud”, revitalizaciju HET-a, te kolektor ili prečistač otpadnih voda u Gradišci. Predali smo svu dokumentaciju mađarskom partneru i oni će riješiti koja od njihovih kompanija će preuzeti te projekte. U prvoj polovini februara imaćemo jedan ekonomski forum, gdje će u Banjaluku doći privrednici iz Mađarske i naši domaći. Tada će sa naše strane biti prisutni i predstavnici ova tri projekta od kojih je Njemačka odustala i tada će doći i mađarski partneri koji će konkretizovati realizaciju ovih investicija. Sigurno ćemo do tada iskoristiti ovo vrijeme koje imamo da još neke projekte usaglasimo.

GLAS: Da li očekujete da pojedine zemlje Evrope obustave još neke projekte koje finansiraju u Republici Srpskoj?

VIŠKOVIĆ: Teško. Mi smo naučili da se nosimo sa tim koji nam uvode sankcije i koji imaju više izdefinisan stav prema Republici Srpskoj. Znamo i mi ko su nam prijatelji, odnosno ko su veći, a ko manji. I Republika Srpska se u proteklih godina, a to se odnosi i na naredni period, opredijelila za one zemlje ili one prijatelje koji nas neće uslovljavati, tako da će biti sve manje bojazni u tom pravcu. Kina i neki drugi potencijalni investitori na ovim područjima nemaju bilo kakve uslove ili ucjenjivačke stavove. Mi razgovaramo čisto na ekonomskoj bazi, odnosno činjenicama šta oni mogu pomoći, a šta mi možemo ispuniti. O tome se pregovara, a ne, znate, “vi bi trebalo da donesete novi zakon o električnoj energiji i gasu na nivou BiH, a onda ćemo mi”. Mi imamo u Republici Srpskoj Zakon o električnoj energiji i gasu pa, prema tome, nemojte nas ucjenjivati, jer “na kraju štapa je šargarepa, ali uvijek ima negdje i prut iza leđa”.

GLAS: Kakva nas godina očekuje?

VIŠKOVIĆ: Vjerujem, ni bolja ni teža nego ova koju ispraćamo. Treba da sačuvamo zdravlje koliko je god moguće. Treba zajedno da tražimo rješenja za probleme kojima smo izloženi. Uvijek ćemo naći najbolja rješenja ako se uvažavamo, ako jedni druge poštujemo i čujemo. Ne treba da se igramo gluvih telefona. Građani Srpske su primijetili da u ovom mom mandatu često nisam reagovao na neke prozivke i kritike, na neke stvari iako su moji saradnici dolazili i govorili: “Predsjedniče, trebalo bi reagovati”. Nisam htio. I neću to raditi. Hoću samo onda kada se iznose gnusne laži, odnosno kada se u mom prisustvu izgovaraju laži. To ću uvijek uraditi bez obzira na kom mjestu se našao.

Poruka

GLAS: Koja je Vaša poruka građanima Srpske?

VIŠKOVIĆ: Svima želim sretne praznike, puno zdravlja ponajprije, zatim sreće i razumijevanja u novoj godini. U tolerantnom i civilizovanom dijalogu naći ćemo najbolja rješenja. Jasno je da jedino na taj način možemo napraviti dobro svim ljudima koji žive na ovim prostorima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana