Radoš Bajić: Imali smo poziv i za zvanični program SSF-a, znalo se o čemu film govori

GS
Radoš Bajić: Imali smo poziv i za zvanični program SSF-a, znalo se o čemu film govori

BEOGRAD - – Nama je Sarajevo film festival (SFF) početkom maja uputio pismo sa pozivom da učestvujemo u zvaničnom programu s filmom “Heroji Halijarda”, na kojem smo se mi ljubazno zahvalili jer naš film nije bio gotov. To je film na kome radimo pet, šest godina, to nije zec koji je iskočio iz žbuna.

Rekao je to režiser Radoš Bajić za „Danas“ povodom halabuke koja se u Sarajhevu podigla zbog prikazivanja trejlera ovog ostvarenja na 29. SFF-u u sklopu programa Cinelink drama Showcase Telekoma Srbija.

Napominje da je već mnogo puta govorio o čemu je film „Heroji Halijarda“.

– Film je dosad videlo svega 15 ljudi, a premijera je tek 10. oktobra u Beogradu. Kako je moguće napadati i etiketirati nešto što zapravo još niko nije video? Reč je ostvarenju koje govori o jednom od najvećih podviga u eri ratovanja na ovim prostorima. To je film o najvećoj operaciji spasavanja savezničkih pilota u Drugom svetskom ratu iza neprijateljskih linija u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Taj podvig je izveo srpski narod koji je bio organizovan od Jugoslovenske vojske u otadžbini, dakle, regularne vojske, koju su tada SAD i saveznici podržavali – ističe Bajić.

„Kontrast studio”: Film „Heroji Halijarda“

prikazao činjenice, halabuka se digla zbog politike

On skreće pažnju da o tome postoje i stotine pisanih tekstova u medijima i da svake godine srpska vlada i Američka ambasada veoma svečano obilježavaju ovaj događaj.

– Film Heroji Halijarda niti učestvuje na Festivalu, niti je prikazan u zvaničnom programu, niti u bilo kom pratećem, prikazan je samo trejler od dva i po minuta na promociji Telekoma koji je sa Contrast studiom producent filma. Pitam se šta bi se desilo da je zbilja prikazan ceo film od dva sata? Da li bi ponovo buknuo rat u BiH zbog usijanih glava i grube političke manipulacije koja ima za cilj da kompromituje jedno ozbiljno filmsko delo, kakav je Halijard i da po pravilu srpskom narodu osporava pravo na sopstvenu istoriju – kaže Bajić.

On ističe kako ni na koji način ne želi da ugrozi dobru reputaciju SFF-a te da je od „komarca napravljen magarac“.

Bura zbog „Halijarda“ na SFF-u:

Spasavanje Amerikanaca

za Sarajevo „četnička propaganda“

Napominje da je u BiH počela njegova glumačka karijera, da je vezan za ovu zemlju i grad.

– Sarajevo volim, BiH takođe, zvala se ona Republika Srpska ili Federacija. Tamo je pre 50 godina sa filmovima “Atentat u Sarajevu”, Vrhovi Zelengore”, “Partizanska eskadrila” – počela moja glumačka karijera. Nažalost, u Sarajevu nisam bio skoro tri decenije, i posle ovakve patološke ostrašćenosti – pitam se, da li će mi se ikada ostvariti želja da se poklonim na grobu velikom Hajrudinu Krvavcu – zaključio je Bajić.

 

Žbanić: Prezentacije na SFF-u su kao vijesti,

nije urednik kriv što postoje četnici

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana