Radmanović: Osuda poziva ambasada na pobunu sindikata

SRNA
Radmanović: Osuda poziva ambasada na pobunu sindikata

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović izjavio je da je za osudu nedobronamjerno miješanje ambasada u unutrašnja pitanja u BiH, uključujući poziv sindikatima na pobunu.

Radmanović je rekao da su ambasadori SAD u BiH bili najagilniji u proteklih 25 godina i da su vršili različite pritiske i ranije.

On je istakao da ne samo da ambasador povlači poteze koji su van svih diplomatskih normi, nego to čine i razne ekipe iz te ambasade, čak i domaći akteri u toj ambasadi.

"I ranije smo ukazivali u njihovo nedobronamjerno miješanje u BiH, no doći do toga da se zovu na pobunu sindikati je van svake pameti i svaka osuda takvog postupka je blaga", istakao je Radmanović.

SINDIKATI I AMBASADA

Predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić negirao je da su sindikati dobijali pozive na sastanak u Ambasadu SAD tvrdeći da te informacije za cilj imaju diskreditovanje sindikata, dok je predsjednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske Željko Šukalo rekao da je on dobio poziv da dođe na sastanak u Ambasadu SAD, ali da je to odbio.

Marić je u ponedjeljak, 11. septembera, najavio proteste u Banjaluci za 29. septembar jer Vlada nije ispoštovala dio sporazuma iz juna 2022. godine koji se odnosio na povećanje plata u drugom kvartalu ove godine.

Sedam dana ranije je potpisao sa ministrom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senkom Jujić i predsjednikom Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Brankom Zelenović Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Marić je prethodno na svom "Fejsbuk" profilu pohvalio i zahvalio Vladi Srpske koja je prihvatila sindikalni tekst Posebnog kolektivnog ugovora.

SADRŽAJ SPORAZUMA VLADE I SINDIKATA IZ JUNA 2022.

Riječ je o sporazumu koji su 3. juna 2022. godine potpisali predstavnici šest ministarstava i sedam granskih sindikata, kojim je predviđeno povećanje plata zaposlenima u javnom sektoru Srpske 10 odsto počev od majske plate, kroz povećanje osnovice za obračun plate.

Strane su se tada saglasile da se zaposlenima u javnom sektoru Srpske kojima je plata utvrđena zakonima o platama, plata poveća za 100 KM počev od avgustovske putem izmjena koeficijenata.

Trećom tačkom sporazuma previđeno je dodatno povećanje plata od pet odsto od 2023. godine zaposlenima koji imaju najniži koeficijent, kojima je neto plata ispod prosječne neto plate zaposlenih u Srpskoj isplaćenoj u 2022. godini.

Četvrtom tačkom previđeno je da Vlada u drugom kvartalu 2023. godine "izvrši analizu budžeta, analizu plata zaposlenih u javnom sektoru Srpske i analizu rasta cijena, i u skladu sa rezultatima te analize, u dogovoru sa sindikatima, izvrši usklađivanje rasta plata zaposlenih u javnom sketoru sa rastom prihoda u budžetu, rastom inflacije i rastom cijena".

U sporazumu se navodi da su predstavnici reprezentativnih sindikata, zbog činjenice da ne bi došlo do ugrožavanja većeg sporazuma sa MMF-om, odustali od zahtjeva za vraćanje prava i posebno iskazivanje toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru.

Sporazumom je predviđeno formiranje zajedničke radne grupe za praćenje realizacije sporazuma.

IZVJEŠTAJ RADNE GRUPE SA SASTANAKA: IZ VLADE TVRDE DA NEMA USLOVA ZA POVEĆANjE PLATA, A SINDIKAT TRAŽI DODATNIH 100 KM NA IME TOPLOG OBROKA

Radna grupa za praćenje realizacije sporazuma Vlade Republike Srpske i granskih sindikata sastala se dva puta i u izvještaju navela da se saglasila da su prve tri tačke sporazuma realizovane.

Članovi radne grupe iz Kabineta predsjednika Vlade, Ministarstava finansija i predstavnici ministarstava potpisnika sporazuma smatrali su da analiza budžeta Srpske, odnosno analiza prihoda i finansiranja, pokazuje da u tom trenutku ne postoje uslovi za povećanje plata, te su predložili da ovu analizu izvrše ponovo u četvrtom kvartalu 2023. godine kada bude bila puno jasnija slika u vezi sa ostvarenjem budžeta za prva tri kvartala u ovoj godini, piše u izvještaju radne grupe.

Članovi radne grupe predstavnici sindikata zatražili su povećanje primanja svih zaposlenih sa dodatnih 100 KM na ime naknade za topli obrok i 1/12 regresa, sastanak sa najvišim zvaničnicima Srpske, te ravnopravan položaj za zaposlene u obrazovanju, nauci i kulturi.

VIDOVIĆ: ISPOŠTOVANE SVE STAVKE SPORAZUMA SA SINDIKATIMA

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović rekla je da su ispoštovane sve stavke sporazuma koji je pet granskih sindikata prošle godine potpisalo sa Vladom Srpske.

"U junu smo povećali 10 odsto platu. Tada je tako i dogovoreno. Od 1. januara povećava se plata pet odsto za one koje imaju platu nižu od prosječne republičke plate i to smo, takođe ispoštovali. Onda smo rekli da ćemo se nakon analiziranja stanja prihoda i rashoda u ovoj godini dogovarati oko eventualnog povećanja ili nepovećanja plata. Sve zavisi kakav je prihod", rekla je Vidovićeva novinarima.

Govoreći o toplom obroku, ona je dodala da je u sporazumu sa sindikatima naglašeno da povećanje plata izuzima razgovor o toplom obroku.

"To je sindikat prihvatio i potpisao. Možete naći taj sporazum i vidjećete da se u njemu nigdje ne spominje topli obrok, nego je rečeno - ne idemo na topli obrok, ide se 100 KM linearno u avgustu, u junu 10 odsto povećanje i pet odsto povećanje u januaru", rekla je Vidovićeva.

Ona je navela da je Ministarstvo za ovu godinu planiralo povećanje prihoda od osam odsto, dodajući da planirani prihodi u indirektnim porezima nisu ostvareni.

"Prema tome mi nemamo prostora ove godine za povećanje plate administraciji", rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da su sredstva predviđena za usklađivanje plata radnicima u prosvjeti od januara 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana