Radmanović: Nedopustivo što o Zakonu o spoljnim poslovima nema mišljenja Predsjedništva

GS
Radmanović: Nedopustivo što o Zakonu o spoljnim poslovima nema mišljenja Predsjedništva
Foto: GS | Radmanović: Nedopustivo što o Zakonu o spoljnim poslovima nema mišljenja Predsjedništva

SARAJEVO - Jedna od bitnih primjedbi je što o prijedlogu zakona o spoljnim poslovima nema mišljenja Predsjedništva BiH kao institucije zadužene za spoljnu politiku, rekao je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović.

Radmanović je rekao da je donošenje zakona o spoljnim poslovima vrlo složena problematika u svim zemljama u svijetu a pogotovo u složenoj zemlji kao što je BiH.

"Nije slučajno da mi 20 godina nismo uspjeli da usvojimo ovaj zakon i dobro je što je to pitanje pokrenuto", ocijenio je Radmanović.

On je dodao da ne može reći da li je dobro što je ovaj zakon pokrenuo i utvrdio kao prijedlog Savjet ministara za Parlamentarnu skupštinu i da mu se čini da su prebrzo to pročitali.

"U pojedinostima ima puno primjedbi na ovaj zakon. Za sada nakon Ustavnopravne komisije prošao je ustavni osnov jer nema razloga da se obori ustavni osnov s obzirom da on postoji, ali tek nakon sjednica klubova reći ćemo konkretnije primjedbe i iznijeti ih na sutrašnjoj sjednici", najavio je Radmanović.

Radmanović je istakao da nije optimista da će biti pozitivno mišljenje o tom zakonu.

"Trebalo je pitati Predsjedništvo BiH šta misli o ovakvom Nacrtu zakona jer je Predsjedništvo najviši organ u BiH koji isključivo odlučuje o spoljnoj politici, a ne pitati njih šta misle o zakonu izgleda mi blago rečeno čudno", ocijenio je Radmanović.

On je ukazao da u ovom momentu nema nikakvog stava Predsjedništva BiH o ovom zakonskom prijedlogu i da bi se moglo desiti da bude usvojen, što nije dobro.

"Ima Predsjedništva u samom zakonu, a treba biti i drugih organa koji dovoljno nisu zastupljeni, a Predsjedništvo bi moralo imati mišljenje o ovom zakonu, a nema ga", konstatovao je Radmanović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održaće sutra sjednicu na kojoj bi trebalo da u prvom čitanju bude razmotren Prijedlog zakona o spoljnim poslovima BiH čiji je predlagač Savjet ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana